Ausztrália jelentősen megemelte a diákvízum díját

Az ausztrál kormány döntése értelmében jelentős mértékben, 125 százalékkal növelte a diákvízumok díját, ami komoly terhet ró azokra a cserediákokra, akik az országban kívánnak tanulni.

Az intézkedés, amely hétfőn, július elsején lépett életbe, a diákvízumok díját 710 ausztrál dollárról (körülbelül 174 ezer forint) 1600 ausztrál dollárra (közel 391 ezer forint) emelte. A Bloomberg által közölt információk szerint a díjemelés célja, hogy növelje Ausztrália legnagyobb exportcikkének, az oktatásnak az „integritását”.

Clare O' Neil belügyminiszter szerint az emelés hozzájárul egy olyan migrációs rendszer kialakításához, amely igazságosabb, hatékonyabb és jobb eredményeket képes elérni az ország számára.

Ausztrália nemzetközi oktatási ágazata a világ egyik legnagyobbja, éves értéke meghaladja a 48 milliárd ausztrál dollárt, ami az ország teljes exportjának 7 százalékát teszi ki. A Grattan Intézet adatai szerint a nemzetközi diplomások alkotják az állandó szakképzett bevándorlók egyharmadát az országban.