Mészáros Lőrinc magának fizette a milliárdos rezsiszámlát

A Mészáros-csoport vállalatainak többségét ellátó EMvia Energiakereskedelmi Kft. jelentős árbevétel-növekedést ért el, ami részben annak köszönhető, hogy a csoport saját magának fizeti a rezsiszámlákat.

Az mfor.hu információi szerint az EMvia Kft. a Mészáros-csoport számára kulcsfontosságú szerepet tölt be, hiszen a vállalatok többségét látja el villamosenergiával. A cég, amely korábban veszteséges volt, 2022-ben került a Mészáros Lőrinchez köthető Status Energy Magántőkealaphoz.

Az EMvia Kft. árbevétele a tavalyi évben 10,1 milliárd forintra nőtt, míg a nyereség 338 millió forintot tett ki. A cég forgalmának jelentős részét a villamosenergia kereskedelme adta, amely 6,8 milliárd forintot hozott, míg a gázkereskedelmi üzletág 3,2 milliárd forintos árbevételt ért el. Fontos megjegyezni, hogy a villamosenergia kereskedelmi üzletág már az év elejétől, míg a gázkereskedelmi csak október 1-től működött.

A vagyonvédelmi piacon is hasonló a helyzet, ahol Mészáros Lőrinc a Talentis Group Beruházás-szervező Zrt. révén a Testőr Kft.-t is birtokolja, amely a Mészáros-birodalom több telepét őrzi. A cég 7,9 milliárd forintos árbevételt és 261,5 millió forintos profitot ért el, amiből 240 millió forint osztalékot fizetett ki a tulajdonosnak.

Azaz Mészáros azon is pénzt keresett, hogy a cégei rezsiszámláját a saját energiakereskedő cégének fizette be.