Benzin és gázolaj áremelkedés várható kedden

A Mol a jövő héten kedden emeli a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árait, amelynek következtében a hazai benzinkutakon megváltoznak az üzemanyagok árai.

A változás mértéke a benzin esetében literenként bruttó 2 forint, míg a gázolajnál bruttó 3 forint lesz. Ez azt jelenti, hogy július 2-tól a következő átlagárakkal számolhatnak az autósok: a 95-ös benzin literenkénti ára 615 forintra, míg a gázolajé 633 forintra emelkedik.

Az áremelés annak ellenére történik, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a múlt héten felszólította a kereskedőket, hogy mind a benzin, mind a gázolaj esetében csökkenteni kell az árakat, és fenyegetőzött beavatkozással, ha ez nem történik meg. Az NGM legutóbbi álláspontja szerint elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai.

Magyarországon pénteken a 95-ös oktánszámú benzint átlagosan 610 forintért, a dízel üzemanyagot pedig átlagosan 629 forintért lehetett tankolni. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a szomszédos országokban a benzin átlagára 606 forint, a gázolaj átlagára 611 forint volt. Ez azt jelenti, hogy a benzin 4 forinttal, a gázolaj pedig 18 forinttal drágább, mint a környező országokban.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó pénteken az ATV-nek nyilatkozva elmondta, hogy az üzemanyagárak emelkedésének fő oka a Brent-típusú olaj árának és a forint árfolyamának változása. Hozzátette, hogy jelentős változások csak akkor fognak bekövetkezni az üzemanyagárakban, ha a jegyzés árakban erre megvan a háttér, vagyis ha csökken a kőolaj világpiaci ára, akkor mérséklődik az európai termékjegyzés ár, mind benzin, mind gázolaj esetében, ami a hazai üzemanyagárak csökkenését eredményezheti.

Ezelőtt szombaton drágult a benzin: akkor az átlagár 3 forinttal, 613 forintra emelkedett literenként. A gázolaj maradt a 629 forintos átlagszinten. A kormány továbbra is kész beavatkozni az üzemanyagpiacon, ha a hazai árak nem maradnak a szomszédos országok átlagára alatt. Azonban a Nemzetgazdasági Minisztérium felszólítása ellenére a benzinkutak nem mérsékelték az áraikat, és a benzin ára szombaton is emelkedett. Néhány héttel ezelőtt még arról lehetett hallani, hogy 600 forint alá csökken az ár, de mostanra már mindkét típusú üzemanyag esetében jóval efölött árulják.

A miniszter április közepén már beszélt arról, hogy nincs kizárva egy újabb üzemanyagárstop, majd néhány nappal később egy sajtóeseményen azzal folytatta, javasolni fogja, hogy a kormány avatkozzon be az árakba a következő kormányülésen. Ez akkor végül elmaradt, helyette felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat „önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz” a lehető legrövidebb időn belül. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter május elején közölte, a kormány elérte a célját, az árak csökkentek, de ezután is kéthetente felül fogják vizsgálni az üzemanyagárakat. Akkor a 95-ös benzin átlagára 616, a gázolajé 607 forint volt.