Vigyázat, a CE-jelölés is lehet hamisított

Ha egy terméken szerepel a CE-piktogram, joggal feltételezzük, hogy az megfelel az uniós előírásoknak, ám a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzései rávilágítottak, hogy ez a jelölés is lehet szabálytalan, és nem garantálja a termék biztonságát.

A CE-jelölés azt hivatott igazolni, hogy a termék megfelel az EU biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi előírásainak, és így az EU belső piacán forgalomba hozható. Azonban a NAV tapasztalatai szerint gyakran találnak olyan termékeket, amelyeken a gyártó szabálytalanul tünteti fel ezt a jelölést. A NAV Facebook posztjában, amelyet a Dívány észlelt, felhívta a figyelmet erre a problémára.

A hivatal szerint a globális kereskedelem növekedésével egyre több, esetenként veszélyes termék érkezik a piacra. Az ellenőrzések során nem csak a termékek jelöléseit, hanem használati útmutatóikat, megfelelőségi dokumentumaikat és fizikai jellemzőiket is vizsgálják.

2023-ban a pénzügyőrök közel 940 alkalommal vettek fel kapcsolatot a piacfelügyeleti hatóságokkal, akik majdnem az esetek felében indokoltnak látták a termékek részletes vizsgálatát, és 269 esetben megtiltották az áruk forgalomba hozatalát.

A játékok és elektromos készülékek, mint például hajszárítók és LED-füzérek, gyakran mutatnak hiányosságokat, de a kerti szerszámok és munkavédelmi eszközök is érintettek lehetnek. Budapesten például többezer jojólabda csomagolásán találtak szabálytalan CE jelölést, amelyek apró darabok leválása miatt fulladást, a játékok éles hangja miatt pedig halláskárosodást okozhatnak.

Egy budapesti hajszárító-szállítmány esetében a piacfelügyeleti hatóság felfedezte, hogy a készülékek teljesítménye túl magas, a csatlakozódugó méretei nem megfelelőek, ami túlterheléshez, sérülésekhez, áramütéshez vagy akár tűzesethez vezethet.

A NAV továbbra is kiemelt figyelmet fordít a szabálytalan CE jelöléssel ellátott termékek kiszűrésére, és arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy körültekintően válasszanak és megbízható forrásból vásároljanak.