Állami termőföldek kerülnek árverésre

Az állam a következő napokban, július 1. és július 12. között összesen közel 20 ezer hektárnyi termőföldet árverez el, amelynek bevétele a tavalyi átlagárak alapján meghaladhatja a 41 milliárd forintot. A földárverések célja a kis- és közepes gazdálkodók támogatása, azonban korábbi tapasztalatok szerint kétséges, hogy ez valóban megvalósul-e.

A G7.hu összesítése szerint szántók, rétek, legelők és vegyes művelési ágú területek kerülnek értékesítésre, köztük egy 10,5 hektáros budapesti kisbirtok 61,6 millió forintos kikiáltási árral és egy 147,6 hektáros Ebes melletti szántó, amelynek kikiáltási ára 1,529 milliárd forint.

Az Agrárminisztérium álláspontja szerint az árverések a kis- és közepes gazdálkodók földhöz jutását hivatottak elősegíteni. Ezzel szemben Ángyán József korábbi vidékfejlesztési államtitkár jelentései arra utalnak, hogy a korábbi "Földet a gazdáknak!" programban a földeket gyakran nem a helyi földművesek, hanem jó politikai kapcsolatokkal rendelkező vállalkozók szerezték meg.

A mostani árverésre bocsátott földek egy része jelenleg is haszonbérletben van, néhány esetben akár 2030-ig, vagy 2037-ig érvényes szerződésekkel. Ahogy korábban, most is sok olyan földet árvereznek, amelyekre élő haszonbérleti szerződés vonatkozik, ezeket csak a lejártuk után vehetik használatba az új tulajdonosok.

Bár a közel 20 ezer hektárnyi terület csekélynek tűnhet Magyarország 4,2 millió hektáros szántóföldi nagyságához képest, mégis jelentős mennyiségű termőföldről van szó, és a potenciális bevétel is figyelemre méltó: az OTP Termőföld Értéktérképe szerint tavaly átlagosan 2,064 millió forintba került egy hektár termőföld, így minimum 41,280 milliárd forintra tehet szert az állam. Az idei átlagár ugyanakkor már ennél is valamivel magasabb lehet, ráadásul az állami földek kikiáltási ára pedig a piaci árnál nagyobb, esetenként 10 százalékkal is magasabb szokott lenni.

Magyarországon cégek, jogi személyek nem birtokolhatnak földet, csak magánszemélyek, utóbbiak legfeljebb 300 hektárt, de családi összefogással, bérléssel a családi birtokok is beférhetnek ezer hektár fölé. Az állam más módon is megválik földektől, például önkormányzatok számára történő, vétel vagy ingyenes tulajdonba adás címén történő juttatással, az egyházaknak ingyenes tulajdonba adással, földcserék vagy az osztatlan közös tulajdon megszüntetése kapcsán történt intézkedésekkel; tíz hektárnál kisebb területekre pedig az Elektronikus Pályázati Rendszer felületén lehet ajánlatot tenni, legutóbb idén február-márciusban volt erre lehetőség.