Két polgármester és egy volt polgármester ellen emeltek vádat

Pályázati szabálytalanságok miatt vádat emeltek két jelenlegi és egy korábbi polgármester ellen Csongrád-Csanád megyében, valamint egy társukkal szemben. A vármegyei főügyészség helyettes szóvivője, Saághy Flóra tájékoztatta az MTI-t a fejleményekről.

A vádak szerint a politikusok költségvetési csalást és hamis magánokirat felhasználását követték el. Egyik településen 2019-ben történt polgármester-váltás, de mind az előző, mind az új vezető belekeveredett az ügybe.

A vádlottak 2017-ben létrehoztak egy konzorciumot, amely 27 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert egy helyi közösségeket erősítő pályázaton. A támogatásból sport- és egészségnapokat, valamint egyéb rendezvényeket kellett volna szervezniük, de a szervezést valójában önkormányzati intézmények dolgozói végezték, nem a kiszámlázó magáncég.

A polgármesterek, akik az önkormányzatokat képviselték, 2018 októbere és 2020 októbere közötti időszakban 8,5 millió, illetve 2,7 millió forintos vagyoni hátrányt okoztak a hazai és az uniós költségvetésnek. Az ügyész szerint a kár az eljárás során maradéktalanul megtérült.

Az ügyészség nem árulta el a polgármesterek és az érintett települések nevét, és a vádlottak ellen jelenleg nincs elrendelve kényszerintézkedés.