A walesi kormány törvényben tiltaná be a politikusok hazudozásait

A Munkáspárt vezette walesi kormány törvényben tiltaná be, hogy a politikusok hazudhassanak, és a törvényről már vitáztak a walesi parlamentben.

A walesi kormány főtanácsosa, Mick Antoniw bejelentette, hogy a kormány 2026 előtt törvényt fog előterjeszteni, amelynek célja, hogy a szándékos megtévesztésben bűnösnek talált tagokat és jelölteket független bírósági eljárás keretében kizárják a politikából.

A törvény részletei még kidolgozás alatt állnak, de Antoniw már felhívta a pártokat az együttműködésre. A Munkáspárt tagjai szerint ez a törvény egy történelmi lépés lenne, amely segítene leküzdeni azt az „egzisztenciális fenyegetést”, amelyet a politikában elterjedt hazugságok jelentenek a demokráciára nézve.

A keddi vitában Alun Davies, a Munkáspárt képviselője, a walesi toryk vezetőjét, Andrew RT Daviest vádolta meg azzal, hogy korábban „szándékos hazugságot” terjesztett az X témában, miszerint a Munkáspárt havi 1600 fontot szeretne adni az illegális bevándorlóknak. Davies szerint az ilyen típusú hazugságok akadályozzák a valódi politikai vita kialakulását.