24/7: Rég volt ilyen nemes hét itthon, az Eb-n és Brüsszelben is

Ez a hét a "nem" szó körül forgott, legyen szó Gyurcsány Ferenc lemondásának elutasításáról, a Fidesz európai pártszövetségi törekvéseiről, vagy Ursula von der Leyen újraválasztásáról.

Ez a hét különösen "nemes" volt hazánkban, de nem a minőségjelzői értelemben, hanem a "nem" szó gyakori használata miatt. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, egy rövid önvizsgálat után úgy döntött, hogy nem mond le, mivel úgy véli, ő a lehető legjobb vezető a párt számára. Eközben a Fidesz képviselői nem tudtak csatlakozni az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártszövetségéhez, annak ellenére, hogy megpróbálták meggyőzni Giorgia Melonit, az ECR vezetőjét. Így inkább saját pártszövetség alakításába kezdtek, ami hasonlíthat egy házibuli hiányában rendezett spontán sörözéshez egy nonstop előtt. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, a három nagy centrista pártszövetség megállapodásának részeként újra az Európai Bizottság élén marad, annak ellenére, hogy Orbán Viktor 2019-ben már nem támogatta őt. Kaja Kallas, az észt miniszterelnök, az EU következő külügyi képviselője lesz, ami jelentős pozíció, különösen mivel Kallas markánsan oroszellenes álláspontot képvisel. Emellett megkezdődtek az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások, amelyeknek jelentős szimbolikus értéke van, de a gyakorlati részletek még váratnak magukra.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, a Kúria döntése után már nem beszél új választásokról, hanem elfogadta a jogi helyzetet és saját győzelmét. A magyar válogatott nem jutott tovább a foci Európa-bajnokság nyolcaddöntőjébe, ami a kommentelők szerint részben az MLSZ-ben elégő forintmilliárdok rossz felhasználásának tudható be. A választási eredmények nyomán a belpolitikai térkép újrarajzolódik, és Török Gábor politikai elemzővel, valamint Magyar Péterrel készült interjúnkban további tanácsokat és előrejelzéseket is olvashatunk a jövőre nézve.

: 24/7 hírlevél, 2023.