Rétvári Bence fotójával vernek át embereket

„A siker nem csak úgy megtörténik. Elkötelezettnek, megfontoltnak és koncentráltnak kell lenned! Ne csak egy utazó legyél a tökéletes sikerhez vezető utadon! A bitcoinnal való bináris opciós kereskedés, mint rövid távú befektetés, stabil jövedelmi forrás, amely legális és megbízható formája a vagyon gyarapításának" – így csábítja áldozatait egy gyanús Facebook-profil.

Ez csak egy a sok közül, amelyet Vincent William nevű felhasználó osztott meg, aki mindössze 370 követővel rendelkezik, és tevékenysége erősen átverés-gyanús. A közösségi médiában ezrével próbálkozhatnak hasonló átverésekkel, de Vincent William kiemelkedik a tömegből. Profilja szerint Miskolcon született, jelenleg pedig Dél-Karolinai Irmo városában élő profi bitcoin kereskedőként tünteti fel magát, ám valójában Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának fotóit használja fel csalárd módon .

William ügyfeleinek sikertörténeteiről is mesél, például arról, hogy valaki egy új kamiont vásárolt a nyereségéből, vagy hogy mások platós kocsit tudtak venni a segítségével. A bináris opciós kereskedés, amit hirdet, valós pénzügyi tevékenység, ahol a befektetők a bitcoin árfolyamának változására fogadnak, és rövid idő alatt nyereséget érhetnek el, ha jókor nyitnak pozíciót.

Az ál-Rétvári-William profilja szerint tavaly év végén a budapesti karácsonyi vásárban pihent, és idézeteket osztott meg, amelyek az ünnepi adományozás fontosságát hangsúlyozzák. Más bejegyzésekben pedig arra buzdít, hogy „ne gondolkozz túl sokat, inkább csináld!”, és ezzel valószínűleg szaktudását és előadói képességeit kívánta hangsúlyozni .

Érdekesség, hogy nemcsak fotókat, hanem teljes bejegyzéseket is lop az igazi Rétváritól. Például tavaly május 26-án a Fradi SuLiga apropóján a Groupama Arénában készült fotókat és szöveget osztotta meg, amelyek a sport összekovácsoló erejéről szóltak. Az ál-Rétvári-William már majdnem egy évtizede űzi ezt a kamuprofilos tevékenységét, és 2016 januárjában osztott meg először Rétvári Bence fotóját .

Rétvári Bence, aki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkáraként is tevékenykedik, nemrégiben beszélt a Járóbeteg Irányítási Rendszer (JIR) bevezetéséről, amely „nagy volumenű változás” az egészségügyi rendszerben, és már 83 intézményben több mint 90 helyszínen elérhető. A rendszer júliusi bevezetése a parlamenti államtitkár szerint nagy fordulónapnak tekinthető, és júliustól lépcsőzetesen további 101 intézményben válik elérhetővé. Szondi Zita, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese szerint a beteg is foglalhat időpontot ebben a rendszerben .

A kormány már régóta tervezte és egy februári rendeletben ki is mondta, hogy „2024. július 1-jétől a közfinanszírozott, heti 300 vagy ezt meghaladó órát legalább 5 szakmában működtető járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatóknak digitális időpontfoglalási rendszert kell használniuk”. Ezt egészíti ki az újabb rendelet azzal, hogy emellett a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ által működtetett egységes telefonos időpontfoglalási központ útján is kötelező fogadni a járóbeteg-szakellátásra történő időpontfoglalást, a lefoglalt módosítását vagy törlését, mégpedig nemcsak a rendelőkben eddig lehetővé tett időpontokban, hanem a hét minden napján 6 óra és 22 óra között, országos elérhetőséggel .

Ónodi-Szűcs Zoltán, a Debreceni Egyetem egészségügyi kancellárhelyettese, aki a JIR átalakításáért felelős miniszteri megbízott, az IME egészségügyi konferenciáján elmondta, hogy a Járóbeteg Irányítási Rendszer (JIR) bevezetése még nagyobb lendületet kapjon többletfinanszírozásra lenne szükség. Évente a járóbeteg-szakellátásban 60 millió orvos-beteg találkozás történik. Június 10-i adatok szerint a JIR-ben 6379 szakrendelés volt fenn, tízmillió publikált időpont volt a felhőben, ebből hárommillió előjegyzés már foglalt volt .

Rétvári a Telex megkeresésére azt írta, évekkel ezelőtt jelezte a Facebook felé, hogy fényképeivel rendszeresen visszaél az álprofil, de a „tucatnyi” bejelentésre a Facebook azt állapította meg, hogy az oldal nem él vissza Rétvári személyazonosságával, valamint nem sérti a közösségi alapelvekben foglaltakat. „Mind az álprofil, mind az álprofil egyes fényképes bejegyzései kapcsán számtalan bejelentést kapott a Facebook, de semmi se történt. Ez elfogadhatatlan, így bárki fényképeivel vissza lehet élni, jogosulatlanul fel lehet használni. Miközben a hivatalos politikusi profilom egyes posztjait többször korlátozta a Facebook, addig a nyilvánvaló jogsértést évek óta eltűri” – írta válaszában a politikus .