Szúnyoginvázió: engedélyezték a légi kémiai gyérítést

Budapest több kerületében és tizennégy vármegye 322 településén, csaknem 88 ezer hektáron tervezik a szúnyogok gyérítését a héten, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint.

A kémiai módszerrel történő irtásra Budapesten a III., a IV., a XIII., a XXI., a XXII. és a XXIII. kerületekben kerül sor, továbbá a Duna mentén, így a Szigetközben, Komáromnál, a Dunakanyar településein, a Csepel-szigeten, Dunaújvárosban, Szekszárdon, Baján és Mohácson is megvalósul a gyérítés. Emellett több Rába menti településen, Sopron környékén, Bács-Kiskun és Zala vármegye több helyszínén, valamint a Velencei-tó és a Tisza-tó környékén is végeznek kezeléseket.

Az országos tisztifőorvos az árhullámot követően fokozott szúnyogártalom miatt több helyen engedélyezte a légi kémiai szúnyoggyérítést, amely a Szigetközben repülőről történik a következő napokban.

A szúnyoggyérítés pontos ütemezéséről a katasztrófavédelem weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Dunán és a Rábán levonult árhullámok nagy kiterjedésű csípőszúnyog-tenyészőhelyeket hoztak létre, ahol tömegesen fejlődnek az ártéri szúnyogfajok. Ahol lehetséges, ott a szakemberek biológiai módszerrel lépnek fel a lárvák ellen, azonban a természetvédelmi területeken ez nem megvalósítható, így egyes térségekben jelentős szúnyogártalom alakult ki.

A Szigetközben összesen 55 településen, Budapesten és további 267 településen a lakott területeken földi permetezéssel lépnek fel a vérszívók ellen.

A katasztrófavédelem hangsúlyozza, hogy az alkalmazott készítmény az alacsony dózis miatt csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, és emberekre, háziállatokra nem jelent veszélyt.

A közlemény szerint a legnagyobb ártalmat jelenleg az árterületeken kifejlődő szúnyogok okozzák, de a lakókörnyezetünkben összegyűlt vizek is ideális élőhelyet biztosítanak számos faj számára, ezért fontos a ház körül kialakult csípőszúnyog-tenyészőhelyek felszámolása.

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa szerint a kémiai gyérítés hatástalan lehet és felér az ökoszisztéma idegméreggel való leborotválásával. A biológus kiemeli, hogy a szúnyogok előnyt adnak az emberiség számára, hogy felkészüljön az általuk terjesztett betegségekre, szemben az olyan világjárványokkal, mint a Covid-19. Ezt az előnyt csak akkor tudjuk kihasználni, ha hatékonyan védekezünk a betegséget terjesztő szúnyogok ellen, és biológiailag gyérítjük az állományt. Ellenkező esetben az olyan betegségek, mint a Zika vírus vagy a chikungunya vírus egyre jellemzőbbé válhatnak Magyarországon. A virológusok folyamatosan figyelik, hogy milyen betegségeket terjesztenek a szúnyogok, és azt is tudják, hogy hol lehet érdemes a biológiai gyérítést adott esetben lokálisan, kémiaival kiegészíteni. Magyarországon azonban nincs kiforrott koncepció a szúnyogok irtására. Az inváziós szúnyogok jól érzik itt magukat, mert nincs a kihívásokhoz igazított modern gyérítés.