Budafoki gyilkosság: Életfogytiglan is várhat a lomizóra

Minősített emberölés és más bűncselekmények miatt kerülhet életfogytig tartó börtönbüntetésre az a 23 éves férfi, aki Budafokon fakaróval agyonvert egy ismeretlen embert. M. Mátyás a Fővárosi Főügyészség szerint akár életfogytiglant is kaphat a brutális cselekedetéért.

A vádlott 2022 áprilisában utazott Budapestre, hogy a lomtalanítás során kikerült tárgyakat gyűjtse be. Budafokon, egy zöld területen töltötte az éjszakát társaival, ahol másnap is lomiztak. M. Mátyás egy másik lomizóval került szóváltásba, de a konfliktus szóbelinek maradt. Aznap este alkoholt fogyasztott, majd éjfél körül, társai elalvása után, bosszút állt korábbi sérelmei miatt. Egy facsemete mellől felkapott egy méternél hosszabb fakarót, és a Bartók Béla úton találkozott egy ittas hajléktalan férfival, akit halálra vert, majd elvette annak mobiltelefonját.

A rendőrség még aznap elfogta a támadót, aki először letartóztatásba került, majd egy évvel később bűnügyi felügyelet alá helyezték. M. Mátyás azt állította, hogy csak védekezésképp ütött a másik férfira a fakaróval, mert az kötekedett vele. A vádlott később megszökött a felügyelet alól és Szolnokra tartó buszra szállt, de a rendőrség megállította a járművet és elfogta őt. A Fővárosi Főügyészség fegyházbüntetést kért rá előre kitervelten elkövetett emberölés, kifosztás és fogolyszökés miatt, és azt is indítványozta, hogy a korábbi öt hónapos fogházbüntetését is vegyék figyelembe. A bíróság indítványozta, hogy a férfi ne legyen feltételesen szabadságra bocsátható.

A Ganz Transzformátor- és Villamos Forgógépgyártó Kft. sikeres üzleti évet zárt 2023-ban, nettó árbevétele több mint másfélszeresére, 71,55 millió euróra nőtt, az adózott eredménye pedig 2,29 millió euróról 4,45 millió euróra emelkedett. A vállalat 2020-ban végrehajtott reorganizációt követően jelentős fejlesztéseket hajtott végre, és a belföldi értékesítés mellett az export-árbevétel is növekedett. Az Intelligent Solutions digitális monitoring rendszer bevezetése mellett a Ganz energiafelhasználás-optimalizálási programot is elindított, és újraindította a gyártási tevékenységet a Szolnok déli ipari övezetében visszavásárolt egykori Ganz-telepen. A vállalat 2024 elején további 12 millió euró értékű technológiafejlesztési beruházást indított a forgógépgyárában.