Irán és az atomfegyver: jelentős előrelépés

Irán jelentős lépést tett az atomfegyver megszerzése felé, miután telepítette a tervezett korszerű urándúsító centrifugák felét a fordói létesítményben. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) jelentése szerint a telepítésről, amelyet júniusban jelentettek be, már négy IR-6 centrifuga kaszkád áll rendelkezésre.

A NAÜ-t Irán két héttel ezelőtt tájékoztatta a kapacitásbővítésről, és az ENSZ-szervezet ellenőrei két napon belül meg is erősítették, hogy két kaszkádot már telepítettek. A tagállamoknak küldött bizalmas jelentés szerint azóta a kaszkádok száma megduplázódott. Teherán azonban nem közölte, mikor kezdi meg a centrifugák feltöltését az 1. egységben.

Az Egyesült Államok válaszul újabb szankciókat vezetett be Irán ellen. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint Irán további lépéseket tett atomprogramjának kiszélesítésére, amelyek nem tűnnek hitelesen békés célúnak. Az Egyesült Államok korábban is figyelmeztetett, hogy Irán egyre közelebb kerül az atomfegyver megszerzéséhez, és ez a feszültség tovább növeli a konfliktus kockázatát Izraellel.