Hálapénz elfogadása miatt vádat emeltek egy miskolci orvos ellen

Egy miskolci kórház adjunktusa ellen emeltek vádat, miután összesen 200 ezer forint hálapénzt fogadott el egy orrmandula műtét előrehozataláért. Az ügyészség szerint a műtétet orvosi szempontból nem indokolt volt előrehozni, és az egészségügyi dolgozók nem fogadhatnak el 10 ezer forintot meghaladó összeget.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ügyészség közleménye szerint az orvos a műtétet végző kórház folyosóján vette át az első 100 ezer forintot egy anyától, hogy hamarabb műtse meg annak lányát. A műtét után az anya többször hiába kereste az orvost, ezért a gyermek nagyanyját kérte meg, hogy adjon át további 100 ezer forintot, amit az orvos elfogadott.

A vádirat szerint az orvos 2022 nyarán dolgozott a miskolci kórházban, amikor az anya és lánya felkeresték a szakambulancia rendelőjében, hogy előbbre hozzák a tervezett műtétet. Az eljárás során nem tudta megállapítani az ügyészség, hogy a műtét előrehozatala orvosilag indokolt lett volna.

Az egészségügyi törvény értelmében az egészségügyi dolgozók nem fogadhatnak el pénzt az ellátásért. 2022-ben a havi minimálbér bruttó 200 ezer forint volt, így az elfogadható ajándéktárgy értéke, azaz a hálapénz nem haladhatta meg a 10 ezer forintot.

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottak esetében tárgyalás mellőzésével pénzbüntetést indítványozott az orvos és a gyermek édesanyja, valamint próbára bocsátást a nagyszülő számára.