Hangyák műtétei: Életmentő beavatkozások a rovarvilágban

A hangyák lenyűgöző képességeket mutatnak be, amikor életmentő műtéteket hajtanak végre egymáson, ezzel az ember után a második ismert élőlényekké válva, akik képesek ilyen beavatkozásokra.

A Live Science által ismertetett friss tanulmány szerint a floridai lóhangyák (Camponotus floridanus) képesek felismerni és kezelni társaik lábsérüléseit, akár seb tisztításával, akár a végtag amputálásával. Erik Frank viselkedésökológus szerint nincs más ismert állatfaj, amely hasonlóan kifinomult műtéteket végezne.

Frank és csapata 2023-ban fedezte fel, hogy egy afrikai hangyafaj, a Megaponera analis tagjai fertőtlenítik sebeiket egy mirigyek által termelt különleges anyaggal. A floridai lóhangyák azonban nem rendelkeznek ilyen mirigyekkel, ami a kutatókat arra ösztönözte, hogy kiderítsék, hogyan kezelik a sérüléseket mirigyek nélkül.

A kutatás során kiderült, hogy a combon keletkező sebeket a hangyák először szájukkal tisztítják meg, majd több harapással amputálják, míg a lábon lévő sérüléseket csupán tisztítják. Egy amputáció körülbelül 40 percet vesz igénybe.

A beavatkozások pozitív hatással vannak a sebesült hangyák túlélési esélyeire: a combsérülések esetében az életben maradási arány 40 százalékról 90-95 százalékra nőtt az amputáció után, míg a lábszársebeknél a tisztítás eredményeként 15 százalékról 75 százalékra emelkedett.

Frank megjegyzi, hogy a hangyák képesek megvizsgálni és diagnosztizálni a boly tagjait, valamint megállapítani, hogy a seb elfertőződött-e, és ennek megfelelően kezelni is őket. Úgy véli, ez az ösztönös képesség születésüktől fogva velük van, mivel tanulásra utaló jeleket nem találtak.

A jövőbeni kutatások célja kideríteni, hogy más hangyafajok is rendelkeznek-e hasonló képességekkel.