Orbán szerint az EU vezetése elárulja az embereket, de a jobboldal újratervez

A Magyar Nemzetben megjelent véleménycikkében Orbán Viktor a brüsszeli bürokratákat vádolja a háborúpártisággal és az európai értékek aláásásával, miközben bizakodását fejezi ki a hazafiak hamarosan bekövetkező többségbe kerülésével kapcsolatban.

A magyar miniszterelnök szerint az európai emberek háborút, migrációt és stagnálást tapasztalnak a béke, rend és fejlődés helyett, amit a brüsszeli bürokrácia hibás politikai döntései súlyosbítanak. Orbán kritizálja Brüsszelt, mondván, hogy a háború ügyében semmi sem drága számukra, és ők akarják ezt a háborút Ukrajnában, miközben az európai emberek pénzét folyamatosan oda küldik. Az Európai Unió bővítését a Nyugat-Balkán országaival kapcsolatban úgy véli, hogy csak a magyar bővítési biztos heroikus küzdelme hozott némi előrelépést.

A miniszterelnök szerint Európának nagy fejlesztési programot kellene indítania Afrikában, de Brüsszelben ilyen terv még a látóhatáron sincs, míg Magyarország már jelentős összegeket költött például Csádra, még a hivatalos bejelentés előtt. Orbán azt állítja, hogy a brüsszeli bürokraták sikeresek a nemzetállamok meggyengítésében és saját hatalmuk növelésében, ami felidézi a kommunizmus emlékét, és nem az emberek érdekét nézik, hanem saját eszméiket erőltetik az emberekre.

A cikk szerint az európai emberek változást akarnak, amit a választásokon is kifejeztek, és megkezdték Európa visszavételét, ami Franciaországban és Belgiumban kormánybukáshoz, Berlinben pedig a "léc rezgéséhez" vezetett. Orbán kritizálja az Európai Néppártot, amiért a választások után a "változás követeinek" mondva magukat, mégis a szocialistákkal és liberálisokkal kötöttek "szégyenteljes paktumot" és hatalmi osztozkodásba kezdtek.

A miniszterelnök szerint az Európai Néppárt árulása miatt a brüsszeli elit kivédte a bevételüket célzó első támadást, de a jobboldaliaknak továbbra is az a feladatuk, hogy érvényt szerezzünk az európai választók akaratának. Orbánék tervei között szerepel a jobboldali pártok közötti együttműködés kiépítése és egy saját pártcsalád létrehozása, amelyhez a lengyel Jog és Igazságosság (PiS), Andrej Babis volt cseh miniszterelnök pártja, az ANO és a volt szlovén kormányfő, Janez Jansa pártja, a Szlovén Demokraták is csatlakozhatnak. Orbán reményét fejezi ki, hogy ha minden jól alakul, és Isten is megsegít, akkor év végére a hazafiak lesznek többségben a nyugati világban, utalva többek között az amerikai választásokra is.

Orbán Viktor a cikkében kifejtette, hogy az első kísérletüket a brüsszeli elit visszaverte, de az újratervezés már megtörtént, és a jobboldali pártoknak erős európai parlamenti frakciókat kell létrehozniuk, majd ki kell építeniük az e képviselőcsoportok közötti együttműködést. A magyar miniszterelnök eddig nem igazán járt sikerrel a frakcióalakítás vagy a csoportok összeszervezése terén, de új tömörülés létrehozásán ügyködik, amelybe a visegrádi országok jobboldali pártjait szeretné beszervezni.

Orbán Viktor némileg sejtelmesen azzal fejezi be a cikkét, hogy „vasárnap két meghatározó erejű esemény történik majd. Vigyázó szemünket Párizsra és Bécsre érdemes vetnünk”, utalva ezzel a franciaországi előrehozott parlamenti választások kezdetére. A miniszterelnök szerint „tegnap Amerikában is nagy lépést tettek a változás felé” azzal, hogy Biden elnök egyáltalán nem nyújtott meggyőző teljesítményt a vitán, és ha minden a tervek szerint alakul, az év végére a hazafiak többségre jutnak az egész nyugati világban.