A Vasutasok Szakszervezete tiltakozik Lázár János home office betiltása ellen

A Vasutasok Szakszervezete nyilvánosan fejezte ki meglepetését és nemtetszését Lázár János építési és közlekedési miniszter home office betiltására vonatkozó bejelentése kapcsán, hangsúlyozva, hogy a döntés több ezer vasutast érint negatívan.

A szakszervezet elnöke, Meleg János szerint a home office lehetősége volt az egyik fő ok, amiért sok vasutas nem hagyta el a MÁV-t, és hű maradt a vállalathoz. A miniszter döntése, amely az otthoni munkavégzést kívánja megszüntetni, különösen azokat érinti, akik a MÁV székházából történt evakuáció után kaptak otthoni munkavégzési lehetőséget, mivel az új irodaház elkészültéig nincs elegendő hely az elhelyezésükre.

A Vasutasok Szakszervezete elnöke rámutatott, hogy a MÁV-nál jelenleg súlyos létszámhiány van, és Lázár János korábbi intézkedései sem találtak pozitív fogadtatásra a vasutasok körében. Az intézkedések kuszasága és kiszámíthatatlansága elbizonytalanítja a műszaki értelmiséget és a jó szakembereket is, ami tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

Meleg János felhívta a figyelmet arra is, hogy a MÁV hosszú hónapok óta tartozik majdnem 600 dolgozójának a munkadíjjal, akik szabadidejükben végeztek pluszmunkát. A Vasutasok Szakszervezete a miniszter segítségét kérte a kifizetések rendezésében, azonban eddig nem történt lépés az ügy lezárására, ami csökkentheti a vasúthoz való lojalitást.

Az elnök szerint tévedés lenne azt gondolni, hogy az otthonról dolgozók munkahelyre való visszarendelésével javulna a vasúti szolgáltatás minősége, a vonatok pontossága, vagy csökkenne az utaspanaszok száma. Ehelyett az intézkedés sok vasutast arra késztethet, hogy elgondolkodjanak a távozáson, ami jelentős elvándorláshoz vezethet, és tovább ronthatja a vasúti közlekedés színvonalát.

A Vasutasok Szakszervezete ezért nyomatékosan felszólítja Lázár Jánost, hogy vonja vissza az otthoni munkavégzés megszüntetésére irányuló intézkedését, és engedje meg, hogy azok a munkavállalók, akik így vállalták a munkát, továbbra is home office-ban végezhessék feladataikat. A szakszervezet a vasutasok tömeges elvándorlásának megakadályozása érdekében is felszólítja a minisztert, hogy vonja vissza ezt a családellenesnek is számító intézkedést.

Múlt héten jelent meg az a határozat, amiben Lázár János építési és közlekedési miniszter július 1-től betiltotta az otthoni munkavégzés lehetőségét a MÁV alkalmazottainak. Tavasszal írtunk arról, hogy a MÁV igazgatósága elköltözik a budapesti Könyves Kálmán körúton található Parkway Irodaházból. A szervezet egy része átmenetileg a Mol egyik korábbi székházába költözik Újbudára. A költözéssel járó széttagozódás nem marad így örökké: a MÁV–Volán-csoportnak közös székháza lesz a lágymányosi területen, a Mol-torony közelében. Ez várhatóan 2027-re épül meg.