A Szajna vízminősége még mindig nem megfelelő az olimpiai úszóversenyekhez

Kevesebb mint egy hónappal a párizsi olimpia előtt még mindig nem elég tiszta a Szajna vize ahhoz, hogy abban rendezzék a nyílt vízi úszóversenyeket és a triatlonosok úszó számát.

A párizsi hatóságok által közzétett jelentés szerint a folyó vízminőségét a kedvezőtlen hidrológiai feltételek rontják. Az esőzések, a megnövekedett folyási sebesség, a kevés napsugárzás, az alacsonyabb hőmérséklet és a felszíni szennyeződések miatt a kórokozók szintje jelenleg túl magas. A helyzet javításához melegebb időjárásra és alacsonyabb vízállásra lenne szükség. A június 18-án mért adatok alapján az E.Coli-baktérium szintje az elfogadható érték tízszerese volt.

A szervezők 1,4 milliárd eurót költöttek a folyó tisztítására és vízelvezető rendszerek telepítésére, hogy a nyílt vízi úszóversenyeket és a triatlonosok úszó számát a város fő nevezetességei mentén rendezhessék meg. Azonban a magas vízállás és a megnövekedett folyási sebesség veszélyeztetheti a nyitóünnepséget is, mivel ez befolyásolhatja a ceremónia menetrendjét.

Anne Hidalgo párizsi főpolgármester bejelentette, hogy az olimpia előtti héten megfürdik a Szajnában, hogy cáfolja azokat az állításokat, melyek szerint a folyó szennyezettsége miatt nem lehet megrendezni az olimpiai számokat. A polgármester mellett Emmanuel Macron elnök is csatlakozhat az úszáshoz, amelynek hírére Párizsban egy Szajnába szaró flashmobot is meghirdettek. Macron elnök azonban úgy fogalmazott, hogy a túl magas biztonsági kockázat miatt elképzelhetőnek tartja, hogy a versenyeket máshol rendezzék meg, bár a szervezők ettől kategorikusan elhatárolódtak az elmúlt hónapokban, elmondásuk alapján a helyszínt illetően semmilyen B tervvel nem készültek.

A Szajnában 1923 óta tilos a fürdés, és a folyót azóta elsősorban áruszállító és turista hajók használják, sokan pedig szemétlerakóként tekintenek rá.

A megnyitóünnepség hétfőre tervezett első teljes próbáját az erős áramlatok miatt nem tudják megrendezni. Az elképzelések szerint az eddigi szokásokkal ellentétben nem egy zárt stadionban, hanem a városban rendezett megnyitóünnepségen, július 26-án, a mintegy tízezer olimpikon – a teljes mezőny soha nem vonul fel a hajnalig tartó, több órás ceremóniára, tekintve a másnapi versenyszámokra – a Szajna hat kilométeres szakaszán körülbelül 160 vízi járművön jut majd el a fő helyszínig, az Eiffel-toronnyal szemközt lévő Trocaderóig.

Az olimpia július 26-án kezdődik, a férfi és női triatlonosok egyéni versenyére július 30-án és 31-én kerül sor, míg a vegyes váltók augusztus 5-én küzdenek meg egymással. A nyílt vízi úszók versenye augusztus 8-ra és 9-re van kiírva, a szervezők korábban úgy tervezték, hogy a helyszínt illetően nincs B tervük, szennyezettség esetén inkább az időpontot módosítanák. A halasztással viszont az lehet gond, hogy augusztus 11-én ér véget az olimpia, sok idő tehát nem marad a csúsztatásra, különösen a nyílt vízi úszók esetében. Az augusztus 28-án kezdődő paralimpián a paratriatlonok szintén ugyanezt a pályát használják majd.

Tavaly az olimpiai tesztversenyek közül az úszók nyílt vízi világkupa futamát törölni kellett, míg triatlonban a férfi és a női versenyt még meg tudták rendezni, a vegyes váltók viadala viszont duatlonra „butult”, az érintett versenyzők, köztük a magyarok legnagyobb szívfájdalmára. (A párizsi olimpián három magyar triatlonos indul, Lehmann Csongor, Bicsák Bence és Kuttor-Bragmayer Zsanett, a vegyes váltóknál ezúttal nem indulhatnak a magyarok, tekintve, hogy nincs meg a létszám.)

Tony Estanguet, az olimpiai szervezőbizottság vezetője a friss hír hallatán megerősítette a rendezők korábbi álláspontját a kérdéssel kapcsolatban, miszerint biztosak abban, hogy a Szajnán meg tudják rendezni az oda kiírt versenyeket, tervük továbbra is összhangban van a „július végétől várható jó körülményekkel”. Hozzátette: „az utolsó fázisba lépett a szervezésnek ez a része, ami egy jó fázis lesz”.

(Index/MTI)

Borítókép: Getty Images