Mircea Geoană doktori dolgozatának plágiumgyanúja

Mircea Geoană, a NATO jelenlegi főtitkárhelyettese, doktori dolgozatában több tíz oldalt fordított le forrásjelölés és idézőjel nélkül, amelyek eredetileg Bill Clinton és George W. Bush amerikai elnökök éves jelentéseiből származnak.

A Transtelex által közölt információk szerint Geoană Fejlődés az észak-atlanti térségben. Következtetések Románia euroatlanti struktúrákba való integrációjára vonatkozóan című, 279 oldalas doktori dolgozatában legalább 78 oldalnyi tartalmat használt fel más forrásokból, anélkül, hogy megfelelően jelölte volna azokat.

Geoană a PressOne-nak adott nyilatkozatában azt állította, hogy doktori dolgozatát becsületesen írta meg, és úgy véli, nem sértette meg az akkor érvényben lévő szabályokat. Hozzátette, hogy ha a szabályok időközben megváltoztak, az már más kérdés.

A román politikus, aki korábban a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének és szenátornak is volt, 2005-ben szerezte meg doktori címét a Bukaresti Gazdaságtudományi Akadémián (ASE). Geoană jelenlegi pozíciója mellett potenciális államfőjelöltnek is számít Romániában.