A mesterséges intelligencia, ami minden indításkor újragenerálja a filmeket

Az amerikai függetlenfilmes Gary Hustwit létrehozta a világ első generatív dokumentumfilmjét, ami minden egyes megtekintéskor más és más változatban jelenik meg a néző előtt.

Azok számára, akik szeretik a filmeket, mint például a Játsz/ma vagy a Hetedik, és ismerik azt az érzést, amikor egy történet csavarja első megtekintéskor a legnagyobb hatást gyakorolja, a generatív filmek új élményt kínálhatnak. Ebben a műfajban a mesterséges intelligencia (MI) minden egyes indításkor különböző verziókat generál ugyanannak a filmnek, így a néző soha nem látja kétszer ugyanazt a produkciót. A BGR szerint ez a filmipar jövője lehet.

Az Eno című generatív dokumentumfilm a legendás zenész, Brian Eno életét és munkásságát dolgozza fel. Eno olyan neves előadókkal és zenekarokkal dolgozott együtt, mint David Bowie, David Byrne, a Talking Heads, a U2, a Coldplay, a Depeche Mode, Paul Simon, és ő készítette a Windows 95 üdvözlő hangját is.

Gary Hustwit szerint a filmnek elképesztő, 52 kvintillió – azaz 52 x 10^30 – különböző variációja lehetséges, amelyeket a mesterséges intelligencia hoz létre a film elindításának pillanatában. Habár a mesterséges intelligencia nem változtatja meg az interjúalanyok mondanivalóját, magát az alkotást újraértelmezi, és a megszólalások közötti időtartamot is képes kitölteni. Ezért a hagyományos értelemben vett filmekkel még nem működik a fejlesztés, de a digitális technológiának köszönhetően, amely képes már nem élő karaktereket is megjeleníteni, valószínűleg nem áll messze az a pont, amikor a mesterséges intelligencia generálhat klasszikus értelemben vett filmeket is.

A YouTube-on is megjelenhetnek hamarosan az MI által generált tartalmak, hiszen a platform folyamatosan fejleszti a felhasználói élményt. Legújabb funkcióként például egy új gomb kerül bevezetésre, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy beállíthassák, mikor álljon le az alkalmazás a lejátszást. Ez különösen azok számára lehet hasznos, akik videókra szoktak elaludni. Az Android Authority által felfedezett kódrészlet alapján az androidos eszközökön lesz elérhető az új funkció, amely értesítésként jelzi majd a hátralévő időt, és lehetőséget ad a lejátszás időkorlátjának módosítására vagy teljes leállítására. Az iOS rendszerben már létezik hasonló rendszerszintű időzítő, de az Androidnál ez újdonságnak számít. A Spotifyban és a YouTube Musicban már korábban bevezetett hasonló funkciók után ez a YouTube-on is várhatóan nagy népszerűségnek fog örvendeni.

A mesterséges intelligencia alkalmazása azonban nem csak a szórakoztatóiparban hoz újításokat, hanem a technológiai eszközök terén is. A Rabbit R1, egy olyan eszköz, amely képes a felhasználó helyett alkalmazásokat pörgetni, komoly biztonsági problémákkal szembesült. Etikus hackerek fedezték fel, hogy könnyen hozzáférhetők a felhasználói adatok, beleértve az R1 API-kulcsait is, amelyek révén a felhasználók által az eszközhöz intézett kérések és a válaszok is kiszűrhetők. Az eszköz szöveg–beszéd képességeit lehetővé tévő ElevenLabs visszahívta saját API-ját, ami átmenetileg működésképtelenné tette az R1-et. A Rabbit válasza szerint tudtak a problémáról, de nem voltak tisztában a felhasználói adatok kompromittálódásával. A cég visszahívta a problémás API-t, de a hackerek egy másik, a Rabbit támogatásához köthető API-t is találtak, amelyen keresztül hozzáférhetővé vált a cég belső levelezése és érzékeny felhasználói adatai is.