Új hatóság a környezetvédelmi engedélyek gyorsított elbírálásáért

Július 1-jétől új környezetvédelmi hatóság kezdi meg működését Magyarországon, amelynek célja, hogy az államigazgatási kereteken belül kezelje azokat az eseteket, amikor a fontos beruházások környezetvédelmi engedélyeivel kapcsolatban problémák merülnek fel. A kormány által létrehozott hatóság beiktatásával a cél az, hogy elkerülhető legyen az akkumulátorgyárak, mint például a Samsung gödi és az SK iváncsai gyára esetében tapasztalt kellemetlen fejlemények ismétlődése.

A változásokat a magyar emberek egészségének és a környezet védelmének további erősítésével indokolja a kormány. Az új rendszer lehetővé teszi, hogy kétfokú eljárásra kerüljön sor a környezetvédelmi hatósági ügyekben, ahol az országos másodfokú szerv a bírósági felülvizsgálat előtti előzetes jogorvoslati fórumként működik.

A közlemény szerint az új hatóság gyorsítja az eljárásokat, és a szükséges szakkérdések vizsgálatával, valamint rendezésével pótolja az elsőfokon kiadott engedélyek hiányosságait úgy, hogy az ne járjon együtt a beruházások hosszú időre történő ellehetetlenülésével.

Az Energiaügyi Minisztériumon belül önálló helyettes államtitkárság látja el a másodfokú hatósági jogkört. A Környezetvédelmi Hatósági Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkárság hatáskörébe tartozik az előzetes és környezeti hatásvizsgálatokat érintő, valamint az integrált környezethasználati elsőfokú engedélyekkel szemben benyújtott fellebbezések elbírálása. Emellett felügyeleti jogkörrel rendelkezik az elsőfokú környezetvédelmi hatóságok felett.

A tárca új szervezeti egységét dr. Simon Attila István vezeti, aki korábban több minisztériumban is helyettes államtitkári pozíciókat töltött be, és 2018-tól az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára volt.