Amerikai katonai vállalatok Ukrajnában: változhat a politika

A Biden-kormányzat megfontolja, hogy lehetővé tegye amerikai katonai vállalatok szakembereinek Ukrajnába települését, hogy segítsék az Egyesült Államok által küldött hadieszközök javítását és karbantartását.

A CNN információi szerint a tervezet, amely a jelenlegi tilalom feloldására irányul, ellentétben áll a demokrata kormányzat eddigi politikájával. Az amerikai támogatás eddig anyagi és tárgyi segélyekre korlátozódott, részben azért, mert az Egyesült Államok nem kíván újabb költséges katonai beavatkozást végrehajtani, és kerülni szeretné a konfrontációt Oroszországgal. Az amerikai szerepvállalás problémái a katonai háttérszemélyzet korábbi kivonásával kezdődtek, ami logisztikai nehézségeket okozott.

Az amerikai haditechnológia üzemeltetéséhez, javításához és karbantartásához szükséges személyzet hiánya miatt a Fehér Ház most a védelmi minisztériummal szerződésben álló privát katonai vállalatok bevonását tervezi. Ezek a vállalatok, mint például a Boeing, katonai technológiák, fegyverek és egyéb hadieszközök fejlesztésével, gyártásával és karbantartásával foglalkoznak, és nem összetévesztendők a szerződéses katonákat alkalmazó magáncégekkel, mint például a Wagner-csoport Oroszországban.

A jelenlegi rendszer hatékonyságának hiánya miatt az amerikai hadieszközöket gyakran külföldre, például Lengyelországba vagy Romániába kell szállítani javítás céljából, ami idő- és költségigényes. A katonai vállalatok helyi jelenléte megoldást jelenthetne erre a problémára.

A tervezet elfogadása esetén felmerül a kérdés, hogy az oroszok hogyan reagálnának, tekintettel arra, hogy a Pentagon által finanszírozott vállalatok szakembereit Moszkva az ukrán hadiinfrastruktúra részének tekinthetné, ami fokozhatja a konfliktus eszkalációjának kockázatát. A kormányzati források szerint a tervezetet még idén elfogadhatják, de a döntés még nem született meg.

A Pentagon a haditechnológiai fejlesztéseket és gyártásokat nagyrészt magáncégekkel végezteti, mint például a Lockheed Martin, amely az F-16-os vadászgépeket gyártja. Ezek a cégek rendelkeznek a szükséges tudással és szaktudással, amelyet jelenleg csak távolról, kommunikációs eszközökön keresztül tudnak átadni az ukránoknak. Az új F-16-os vadászgépek karbantartása különösen szaktudást igényel, amit csak személyesen lehet elsajátítani.

A katonai cégek Ukrajnába telepítésének támogatói szerint a művelet nem fog olyan mértékű amerikai jelenlétet eredményezni, mint korábban Irakban vagy Afganisztánban. Alex Vindman nyugalmazott katonatiszt szerint ez egy célzott és átgondolt erőfeszítés lenne Ukrajna támogatására. A döntéshozók az elmúlt hónapokban kezdték el komolyan mérlegelni a korlátozások feloldását, részben azért, mert Oroszország megerősödött a frontvonalon, és az amerikai finanszírozás megrekedt a kongresszusban. A szerződésekre pályázó vállalatoknak komoly kockázatcsökkentési terveket kell kidolgozniuk az alkalmazottaik védelmében.