Kína megszorongatja az EU-t és az USA-t

A kínai kormány új szabályozást vezet be, amelynek célja, hogy megerősítse a ritkaföldfémek feletti állami ellenőrzést, ami komoly kockázatot jelenthet az Európai Unió és az Egyesült Államok ellátására. A kínai államtanács szombaton bejelentette, hogy a ritkaföldfémek állami tulajdonban vannak, és óva intett ezen erőforrások engedély nélküli kiaknázásától vagy megsemmisítésétől.

Október 1-jétől a kínai kormány kötelezővé teszi a ritkaföldfémek nyomon követhetőségi adatbázisának használatát, hogy szabályozza e nyersanyagok kitermelését, felhasználását és exportját. Kína a világ vezető ritkaföldfémtermelője, a globális termelés mintegy 60%-át és a finomított ritkaföldfémek 90%-át adja, így egy esetleges exportkorlátozás súlyosan érintheti az EU és az USA gazdaságát.

Az új intézkedések mellett Kína már korábban is korlátozásokat vezetett be a ritkaföldfémek finomítási és mágnesgyártási technológiáinak exportjára. Januárban betiltotta a gallium és a germánium exportját, amelyek iránt a számítógépes chipiparban nagy a kereslet. Ezek az intézkedések aggodalmakat keltettek, hogy Kína megzavarhatja a technológiai, az autóipari és a megújuló energiaágazat kritikus ellátási láncait.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió válaszként erőfeszítéseket tett a ritkaföldfémek alternatív forrásokból történő beszerzésére, többek között Vietnamból, Brazíliából és Ausztráliából. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 2022-ben bejelentette az első nagyszabású, Ázsián kívüli ritkaföldfém-finomító építését Észtországban, hogy fokozza Európa ellenálló képességét és ellátásbiztonságát.

Az Európai Parlament 2022-es elemzése rávilágított a monopolisztikus beszállítóktól való túlzott függőséggel járó kockázatokra. Az EU a magnézium 93%-át Kínából, a borát 98%-át Törökországból, a niob 85%-át pedig Brazíliából importálja. A jelentés azt is megjegyezte, hogy Oroszország állítja elő a világ palládiumtermelésének 40%-át, hangsúlyozva az ukrajnai orosz invázió stratégiai következményeit és azt, hogy az EU-nak fel kell készülnie egy egyre bizonytalanabb világra.

A növekvő feszültségek közepette az EU vizsgálatot indított az elektromos járművek kínai piacán folytatott állítólagos versenyellenes kereskedelmi gyakorlatok miatt, megállapítva, hogy a szektor jelentős állami támogatásban részesül, és kedvezményes hozzáférést biztosít az alapvető fontosságú ritkaföldfémekhez. E hónap elején a két fél megállapodott abban, hogy konzultációkat tartanak a vita megoldására.