Kormányzati gazdaságélénkítő csomag a láthatáron

A Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentése szerint két új akciótervet dolgoznak ki 2024. szeptember 30-ig, amelyek a kis- és középvállalkozások (kkv-k) helyzetének javítására és a turisztikai teljesítmény növelésére irányulnak.

A kkv-k jelentős szerepet játszanak a magyar gazdaság versenyképességében, ezért a kormány célja, hogy a működési környezet javításával növelje a vállalkozások hatékonyságát, termelékenységét és eredményességét. Az akcióterv a zöld és digitális átállást segítő beruházások támogatására, kedvező finanszírozási programokra és az adminisztrációs terhek csökkentésére irányuló ösztönző eszközökre fog javaslatot tenni.

A kkv akcióterv célja, hogy a hazai vállalkozások nemzetközi piacokon való megjelenése és a beszállítói láncolatokban való feljebb lépés révén teljesítményük érdemben növekedjen. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy a kkv-k a hazai vállalkozások 99 százalékát teszik ki, és a foglalkoztatottak 72 százalékát alkalmazzák, ezzel több millió magyar családnak biztosítanak megélhetést.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a magyar kkv-k nagy kihívások előtt állnak, ami indokolja egy gazdaságerősítő program kidolgozását.

A turizmus kiemelt jelentőségű a magyar gazdaságban, hiszen a GDP több mint 10%-át adja és közel 400 ezer embernek biztosít megélhetést. A kormány célja, hogy 2030-ra a vendégéjszakák száma elérje az 50 milliót, és az ágazat GDP-hez való hozzájárulása 16%-ra növekedjen. Ennek érdekében egy célzott turisztikai akciótervet dolgoznak ki, melynek központi eleme lesz a magyar tulajdonba került reptér, valamint a működési feltételeket és környezet javítása.

Az akcióterv egyik központi eleme lesz az újra magyar tulajdonba kerülő reptér fejlesztése, amelynek utasforgalma a tervek szerint hamarosan 20 millióra emelkedhet. Emellett a vidéki turizmus teljesítményének javítására is javaslatokat tesznek, erősítve ezzel a vidék népességmegtartó erejét.

A kkv és a turisztikai akciótervek végcélja, hogy Magyarországon növekedjen a foglalkoztatottak száma és aránya, valamint hogy 2030-ig az ország gazdasági fejlettsége elérje az uniós átlag 90%-át. A kormány és a Nemzetgazdasági Minisztérium a tervek részleteiről időben tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.

A Nemzetgazdasági Minisztérium öt stratégiai pillért azonosított a KKV Stratégiában, amelyek a technológiaváltást, digitalizációt, zöldátállást és ESG-megfelelést, nemzetköziesedést, foglalkoztatást, vállalkozóbarát adózást és üzleti környezetet, beleértve az adminisztrációcsökkentést és a megfizethető energia biztosítását, megfelelő finanszírozási lehetőségek biztosítását a kkv-k részére, a pénzügyi tudatosság fejlesztését, a gazdaság kitörési pontjainak, kiemelt ágazatok fejlesztését, az innovációs potenciál kiaknázását, valamint a vállalkozói kultúra és kompetenciák erősítését, speciális vállalkozói célcsoportok támogatását és generációváltást tartalmaznak.