Kínai szolgáltatóipar: Aggódó vállalatok és lassuló növekedés

A kínai szolgáltatóipari tevékenység nyolc hónapja a leglassabb ütemben bővült, és a vállalati bizalom négyéves mélypontra süllyedt júniusban, ami a Caixin bmi-felmérés adataiból derült ki.

A Caixin/S&P Global szolgáltatási beszerzési menedzser indexe (bmi) 51,2-re csökkent a májusi 54,0-ról, ami 2023 októbere óta a legalacsonyabb érték, de még mindig a bővülést jelző 50-es érték felett maradt. A felmérés, amely főként magán- és exportorientált vállalatokra terjed ki, összhangban van a hivatalos bmi-vel, amely szerint a szolgáltatási szektor aktivitása öt hónapos mélypontra süllyedt.

Az új megrendelések alindexe júniusban 52,1-re csökkent az előző havi 55,4-ről, ami rossz előjelet jelenthet a jövőre nézve. A tengerentúli kereslet enyhén mérséklődött, annak ellenére is, hogy májusban erős volt az export.

Az üzleti bizalom szintje 2020 márciusa óta nem látott mélységbe zuhant, amelynek oka elsősorban a világgazdasággal és az erősödő versennyel kapcsolatos aggodalom. A szolgáltatók júniusban visszafogták munkaerő-felvételüket, miután májusban még munkahelyteremtés jellemezte a szektort.

Az input- és outputárak lassuló inflációs rátája némi enyhülést hozott a vállalkozóknak, mivel az elmúlt időszakban magasabb inputanyag-, munkaerő- és szállítási költségekkel kellett megküzdeniük. A Caixin/S&P összetett PMI-je, amely mind a szolgáltatási, mind pedig a feldolgozóipari ágazatot követi, 54,1-ről 52,8-ra csökkent.

Wang Zhe, a Caixin Insight Group vezető közgazdásza szerint az állami költségvetési és adóreformoknak arra kell összpontosítaniuk, hogy optimistább várakozásokat keltsenek a piaci szereplőkben.

Európában a szolgáltatóipari ágazatokban hasonló tendenciák figyelhetők meg. Az Egyesült Királyságban a szolgáltatási ágazat továbbra is növekedett, de a bővülés üteme hét hónapos mélypontra lassult, mivel a közelgő általános választások miatt az ügyfelek kiváró magatartást tanúsítottak. Németországban az üzleti tevékenység növekedése továbbra is szilárd maradt, de júniusban veszített lendületéből, és az új vállalkozások és a foglalkoztatás növekedése is lassult. Franciaországban a szolgáltatási szektor az üzleti aktivitás további havi zsugorodásával zárta a második negyedévet, mivel az új megrendelések január óta a legnagyobb mértékű visszaesése nyomta rá a bélyegét a kibocsátásra.

Az euróövezetben a gazdasági növekedés júniusban háromhavi mélypontra mérséklődött, mivel február óta először csökkent az áruk és szolgáltatások iránti kereslet. Az új megrendelések csökkentek, különösen a nem belföldi piacokon, és az új exporttevékenység is zsugorodott. Az árnyomás mérséklődött, az inputköltségek és a termelői árak növekedési üteme többhavi mélypontra esett, de továbbra is a járvány előtti trendek felett maradt.