Olaszország migráns-táborokat nyit Albániában

Augusztus elsejétől kezdik meg működésüket azok a migráns-táborok, amelyeket Olaszország nyit Albániában a bevándorlók azonosítására és az illegális migránsok kiutasítására.

A táborok megnyitásának dátumát Alfredo Mantovano, az olasz miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár jelentette be pénteki albániai látogatását követően. A római kormánypalota tájékoztatása szerint a táborok augusztus elsejétől lesznek operatívak.

Giorgia Meloni olasz és Edi Rama albán miniszterelnök tavaly novemberben kötött megállapodást, amelyet a római parlament februárban ratifikálta. Ennek értelmében Olaszország migráns-táborokat hoz létre Albániában, az Adriai-tenger túlsó partján.

Az eredeti tervek szerint a táboroknak az európai parlamenti választások előtt kellett volna megvalósulniuk, azonban különböző akadályok miatt, mint a közbeszerzési pályázatok lassúsága és az építési nehézségek, két hónapos csúszásban vannak.

A tengeren érkező migránsokat fogják az albániai táborokban elhelyezni, amelyek tehermentesítik az olaszországi migráns-központokat és potenciálisan visszatartják a migránsokat attól, hogy automatikusan Olaszországba érkezzenek.

Alfredo Mantovano a táborok helyszíneit is felkereste, köztük a Tiranától hetven kilométerre fekvő Shengjin kikötővárosát, ahol egy négyezer négyzetméter területű regisztrációs központ kiépítése folyik. Itt az érkezőket azonosítják majd, és különválasztják a menedékkérelemre jogosultakat az illegális bevándorlóktól.

Az olasz fegyveres erők és a rendőrség műszaki alakulatai építik ki a táborokat, és július elsejétől olasz rendőrök is érkeznek Albániába, akik a táborokban fognak szolgálni.

A táborok megépítésének költsége több mint 34 millió euró, míg a fenntartásuk évi száz millió euróba kerül majd Olaszországnak. Róma vállalta a táborok megépítését és működtetését, Albánia pedig a központok külső biztonságát garantálja. Az albániai táborok olasz modellje innovatívnak számít, és már tizenöt tagállam, köztük Németország is érdeklődését fejezte ki irántuk.

Az olasz tengerpart drágulása tovább folytatódik, miután 2023-ban már eleve 12 százalékkal emelkedtek az árak. Az idei évben a tavalyihoz képest átlagosan további 8 százalékos áremelkedést várnak. Az olasz lakosság is érzékeli ezt a tendenciát, ezért sokan inkább más országok tengerpartjait választják nyaralásuk célpontjául, a fő célpontjuk Görögország, Spanyolország és Albánia - közölte a Telex.

Az áremelkedés főként az éttermi árakat érinti Olaszországban, amelyek már 2022-höz képest is 25 százalékkal nőttek. Emellett a bárok és fagylaltozók árai is jelentősen emelkedtek. Az utazási költségek, szabadidős és szórakozási lehetőségek díjai és a tengerparti szolgáltatások költségei is mintegy 20 százalékkal magasabbak lettek.

A strandok áraikat az elmúlt két évben összesen 16 százalékkal emelték.

Ilyen árak mellett már az olaszok sem nagyon szeretnek saját tengerpartjaikra menni nyaralni, inkább más országokat választanak, ami tovább növelheti az albániai migráns-táborok jelentőségét, hiszen Albánia is a kedvelt nyaralóhelyek közé tartozik.