Az Alpokban történt tragédiák sorozata

A francia és olasz mentőszolgálatok szerint az elmúlt napokban összesen öt ember vesztette életét az Alpokban, többségük a Mont Blanc hegységnél történt balesetek következtében. A mentőcsapatok folyamatosan dolgoznak a helyszíneken.

A szerdai és csütörtöki tragédiák során a Mont Blanc hegység francia oldalán három hegymászó hunyt el, köztük egy cseh, egy lengyel és egy tajvani állampolgár. A Miage gleccsernél szerdán egy férfi zuhant egy vízmosásba, aki 2800 méteres magasságból eshetett le. Az olasz mentőcsapatokat társai értesítették a balesetről.

Csütörtök reggel egy tajvani hegymászó vesztette életét, miután több száz métert zuhant az Aiguille du Midi csúcs déli oldalán, 3000 méter feletti magasságban. Ugyanezen a napon egy lengyel állampolgár is lezuhant a Gouter hegycsúcs térségében, 3500 méteres magasságban. Egy cseh túrázó is életét vesztette, aki a Croix du Bonhomme hágó térségében csúszott le a füves hegyoldalon, több mint 2000 méteres magasságban.

A mentőcsapatok pénteken találtak rá egy újabb áldozatra, a Haute Maurienne-nél túrázó személy feltehetőleg szintén az előző nap csúszhatott meg és veszthette életét.

A balesetek hátterében valószínűleg a téli erőteljes havazás áll, amely miatt 2000 méter felett még mindig jelentős a hómennyiség. Stéphane Narbaud, a mentőcsapat másodparancsnoka szerint az elmúlt napokban sok baleset történt, mivel a nagy hó elzárta az ösvények egy részét. Narbaud indokoltnak tartaná, ha a túrázók máskorra halasztanák kirándulásukat, mert a viharos időjárás, heves csapadék és széllökések tovább rontják a helyzetet.

Egy másik, nem kapcsolódó eseményben egy osztrák nőt egy tehéncsorda ölt meg az Alpokban, a családja szeme láttára.