Facebook funkció keltett felháborodást

A Facebook új funkciója, amely a felhasználók képeit elemzi, komoly felháborodást váltott ki, mivel sok esetben a felhasználók tudta nélkül történik. A Fogyasztói Tanácsadó Központ is figyelmeztette a Metát, hogy a felhasználókat tájékoztatniuk kellene az új funkció használatáról.

A Facebook egy olyan funkciót vezetett be, amely javaslatokat tesz a felhasználóknak arra vonatkozóan, hogy mit érdemes közzétenni. A funkció a telefonra mentett metaadatokat használja fel, és például egy futballstadionban vagy tengerparton készült fotó esetén, egy hasonló poszt láttán felajánlhatja a felhasználónak, hogy ossza meg azt. A felhasználók nagy része azonban nem tud arról, hogy a Facebook automatikusan böngészi a képeiket, amíg ki nem kapcsolják ezt a beállítást.

A Fogyasztói Tanácsadó Központ erős kritikával illette a céget, mondván, hogy elfogadhatatlan, hogy a funkciót egy alkalmazásfrissítés után aktiválják anélkül, hogy a felhasználókat tájékoztatták volna róla. A Központ szerint a felhasználóknak előzetesen tájékoztatást kellett volna kapniuk az adatok feldolgozásáról, és hozzájárulásukat kellett volna kérni a funkció aktiválása előtt.

Aki nem szeretné, hogy a Facebook elemezze a képeit és videóit, kikapcsolhatja a funkciót az Android vagy iOS alkalmazásban, a webes felületen ez nem lehetséges. A kikapcsoláshoz a következő lépéseket kell követni:

  1. Kattintson a három vízszintes vonalra az alkalmazásban.
  2. Menjen a Beállítások és adatvédelem menüpont alá.
  3. Válassza a Beállítások lehetőséget.
  4. A listán keressen rá a Javaslatok a filmtekercsről való megosztáshoz menüpontra, ahol a csúszkák segítségével többféle funkció kikapcsolható.

: (Computer Bild)