Váratlan fordulat a Vatikán londoni ingatlanügyében

A Vatikán történetében először kell egy angol bíróság előtt védekeznie, egy londoni ingatlanügylet kapcsán, amely során Raffaele Mincione brit üzletembert "összefüggéstelen és zavaros" vádakkal illették.

A Szentszéknek egy olyan ügyben kell magát megvédenie, amelynek középpontjában egy londoni ingatlan áll, és amely során Raffaele Mincionét, egy brit üzletembert, tavaly ítélte el egy vatikáni bíróság. A vádak szerint Mincione felverte a Chelsea-ben található Sloane Avenue-n lévő egykori Harrods raktár árát, ezzel jelentős anyagi kárt okozva a Vatikánnak.

Mincione-t, aki a tíz vádlott egyike volt, öt és fél év börtönbüntetésre ítélték többek között pénzmosás, sikkasztás és megvesztegetés vádjai alapján. Ügyvédei szerint a vádak a kánoni jog egy rendelkezésére épülnek, ami felveti az eljárás tisztességességével kapcsolatos kérdéseket.

A brit üzletember a döntés ellen fellebbezni kíván, és emellett Londonban is pert indított. Az angliai és walesi legfelsőbb bíróságon arra törekszik, hogy bizonyítsa: ő és három általa irányított vállalat jóhiszeműen jártak el az ingatlanügylet során.

A per érdekessége, hogy Edgar Peña Parra érsek, egy magas rangú vatikáni tisztviselő is tanúként fog szerepelni.

A bírósági dokumentumokból kiderül, hogy a Szentszék államtitkársága szerint a felperesek által 2018-ban készített 275 millió fontos értékbecslés "az ingatlan piaci értékének világos, egyértelmű és hamis ábrázolása" volt.