A Szabadság-szobor ketrecbe zárva Budapesten

Az interneten terjednek a fotók és a megjegyzések a Citadella felújítása során ketrecbe zárt Szabadság-szoborról, melyek között akupunktúrás kezelésre és kubista absztrakcióra utaló észrevételek is olvashatók.

A Gellért-hegyen zajló Citadella felújításának részeként a Szabadság-szobor egy ideiglenes szerkezetbe került, ami a városkép szokatlan megváltozását eredményezte. A Facebook felhasználói különféle megjegyzésekkel reagálnak az új látványra, többek között olyanokat írnak, mint „Akupunktúrás kezelést kap a budapesti Szabadság-szobor” vagy „Szürreális látvány a Szabadság-szobor kubista absztrakciója a felújítás alatt.”

A Citadella megújítása során a cél az, hogy a magyarok számára az elnyomás szimbólumaként ismert helyszínt megnyissák a nagyközönség előtt. A korábban csak egyetlen bejáraton keresztül megközelíthető erőd falain új belépési pontokat alakítottak ki, így a Citadella három irányból is könnyebben megközelíthetővé válik. A Szabadság-szobor mögötti bástyarészen már elkészült a lépcsőszerkezet, és az első burkolatelemek is felkerültek a pengefalra. A falrendszert borító süttői fehér mészköveket és a falazatot lezáró tardosi vörös mészköveket egy speciális réteggel látták el a tartósság érdekében.

A fejlesztés eredményeként a Citadella és környezete zöldebbé válik, hiszen a belső udvaron egy 6000 négyzetméteres közparkot alakítanak ki, amely kilátóteraszokkal, sétautakkal és kávézóval várja majd a látogatókat. A projektért felelős Nemzeti Hauszmann Program tájékoztatása szerint a park mindenki számára nyitva áll majd.