Az Nvidia részvényeinek jövője: további emelkedés vagy hosszú távú oldalazás?

Az Nvidia részvényei tőzsdetörténelmi menetelést mutattak 2024 első félévében, amivel a vállalat a világ egyik legértékesebb tőzsdei részvénytársaságává vált. A nagy kérdés az, hogy a részvények árfolyama milyen irányt vesz a következő hónapokban és években.

Az Nvidia részvényeinek első féléves 149 százalékos emelkedése minden más történetet túlragyogott, és a vállalat tőkepiaci értéke 1820 milliárd dollárral nőtt, amely összegnél csak négy másik tőzsdei társaság ér többet a világon. Az idei tőzsdei hegymenet a chipgyártó óriást a világ egyik legértékesebb vállalatává tette.

Az Nvidia részvények jövőbeli árfolyamalakulására háromféle lehetőség kínálkozik: az árfolyamemelkedés folytatódása és totális mániába való átmenet, a Cisco és a Qualcomm mintájára bekövetkező tetőzés utáni visszaesés, vagy egy fundamentálisan megalapozott történet kialakulása, ahol az árfolyam előreszalad, és idővel be kell várnia az árbevétel és eredmény számokat.

Az Nvidia idei meredek árfolyamemelkedését a befektetői lemaradói fájdalom katalizálta, és a részvényelemzők is utolérhetik ezt az érzést. A 250 dollár körüli célárak már 6000 milliárd dollár feletti piaci kapitalizációt jelentenének az Nvidiának, ami többet érne, mint a Microsoft és az Apple együtt, vagy az összes francia és német tőzsdei vállalat kumuláltan.

Az Nvidia részvények árfolyamemelkedésében egy újabb löket esetén még hatványozottabban kell majd elgondolkoznunk azon, hogy miképpen érhet véget ez a tőzsdei sztori, és még jobban bejöhet a képbe a második és harmadik szcenárió.

Ha mániát látunk, akkor a helyzet hasonlíthat az ezredforduló Cisco sztorijára, ahol a részvény árfolyama hirtelen, de csak rövid időre a világ legértékesebb tőzsdei vállalatává vált. Az Nvidia esetében is hasonló a helyzet, de lényeges különbség a Cisco alacsony profitabilitása és az Nvidia jelenlegi nyereségtermelő képessége között.

Az Nvidia részvényei hosszú évekre kárhoztatva lehetnek egy "utolérési mintázat" részesei, ha a vállalat pozíciói jók maradnak. Az utolérési mintázatra példát mutathat a McDonald’s és az Amazon története, ahol az árfolyamok hosszú idő után érték el újra a csúcsot, annak ellenére, hogy a vállalatok folyamatosan jól teljesítettek.

Az Nvidia esetében a chipgyártó vállalat már most is egy tőzsdei behemót, és a profitabilitás helyzete jobb az ezredfordulós Amazonénál és az 1972-es McDonald’s-énál. Azonban a részvényárfolyamba belelátott befektetői várakozások utoléréséhez 5-10 év is szükséges lehet.