Palágyi Eszter, a Michelin-csillagos séf Magyarországot hagyja el

A Michelin-csillagos séf, Palágyi Eszter a magyarországi állapotokat teszi felelőssé gerincdaganatának kiújulásáért, és elhagyja az országot. Az egészségügyi és gasztronómiai helyzetet egyaránt kritikusan értékelve, úgy döntött, hogy külföldön folytatja pályafutását.

Öt évvel ezelőtt gerincdaganattal műtötték, és most újra kiújult a betegsége. Palágyi Eszter a mérgező környezetet és a magyarországi állapotokat okolja ezért. A WMN-nek adott interjúban beszélt arról, hogy Magyarország sokat elvett tőle, és a vendéglátóipar is nehéz helyzetben van. Úgy véli, hogy a vendéglátóipari szakmát itthon tönkre vágták, és ő maga külföldön tapasztalta meg a tiszteletet és a megbecsülést.

Palágyi Eszter, akit az Év Séfjének is megválasztottak, egy nemzetközi vállalatnál fog dolgozni shadow séfként, ahol fejlesztő és kreatív szakemberként tevékenykedik majd. Elmondása szerint a vállalat őt kereste meg, és külföldön az ő neve többet ér, mint hazájában.

A séf szerint a magyar vendéglátásban olyan emberek vannak, akik nem értenek a szakmához, és aki ért is hozzá, az meg van félemlítve. Kritikája szerint Magyarországon a gasztronómia területén egyedülálló módon korrupt a helyzet, és a történelmi örökségeket, neveket tesznek tönkre.

Az egészségügyi helyzetről is beszélt, amely szerinte szintén aggasztó. Az olló a társadalmi rétegek között egyre inkább nyílik, a középréteg megszűnt, és egyre több a beteg ember. Az orvosok terheltsége miatt nehéz hozzájutni a megfelelő ellátáshoz, és a magánellátás is egyre nehezebben elérhető az emberek számára.

Palágyi Eszter úgy érzi, külföldön kell helyrehoznia a lelkét és szakmailag is újra önmagára találnia. Hozzátette, egyre többen kényszerülnek elhagyni Magyarországot, és még az ország is úgy áll hozzá, mintha inkább bátorítaná őket erre, ahelyett, hogy büszke lenne rájuk.

A séf korábban Dubajban is dolgozott, ahol egy 90 fős személyzettel működő éttermet vezetett, és négy hónap alatt Michelin-csillagot szerzett az étteremnek. Palágyi elmondása szerint ott maximálisan elfogadták, és a csapatmunka eredményeként nem csak a Michelin-csillagot, hanem az Év Étterme-díjat és a Gault&Millau-ban is az első helyet szerezték meg.

Palágyi Eszter szerint Magyarországon a gasztronómia területén megszaporodtak a díjak és kategorizálások, amelyek korábban nem léteztek, de valaki támogatni akarta azt, és sokan a díjakban látnak önigazolást. A séf szerint viszont ezt már az emberek sem veszik be, nem a díj jelenti a hitelességet. „Ez Magyarországon egyedülálló. Nem tudok más olyan országot Európában, ahol ennyire korrupt lenne a gasztronómia. Ha az ember nem fizeti meg, ha nem nyalja a seggét a díjkiosztóknak, akkor nem veszik be ebbe a körbe. Még odáig is elmennek, hogy inkább a rossz hírét keltik, megpróbálják ellehetetleníteni. Magyarországon úgy lesz valaki sikeres, hogy nem vezet éttermet, csak kikiáltja magát celebnek, meg Michelin-csillagos séfnek mindenféle valóságalap nélkül, és olyan embereket alkalmaz, olyan háttérrel, amiért másutt börtön járna. Nem tudom, ilyenkor hol van a híres magyar igazságérzet. Itt mindent szabad, de csak egy bizonyos körnek” – mondta.