Az Agymanók 2 belépett az egymilliárd dolláros filmek klubjába

Hollywood egyre feszültebben várt az idei nyár első igazi kasszasikerére, és ezt végül a Pixar animációs filmje hozta el. Az Agymanók 2 már egy hét után lehagyta a Dűne második részét a bevétel tekintetében, 19 nap elteltével pedig átlépte az egymilliárd dolláros álomhatárt is, ezzel 2024 első dollármilliárdos produkciójává válva.

A Pixar-klasszikus folytatása rekordbevételeket produkál, és ezzel az Agymanók 2 beírta magát a filmipar történetébe. Mindössze 11 animációs filmnek sikerült valaha elérnie az egymilliárd dolláros bevételt, és ezek közül nyolc a Disneyhez tartozik, amely a Pixar anyavállalata. Az Agymanók 2 azonban kiemelkedik, mivel eddig a leggyorsabban érte el ezt a mérföldkövet az összes bemutató közül idén, mindössze három hét alatt.

A sikeresség tekintetében a folytatás már most túlszárnyalja az első részt, amely közel egy évtizeddel ezelőtt 859 millió dolláros bevételt ért el globálisan. A Pixar számára ez különösen fontos, tekintettel arra, hogy az elmúlt években a stúdió filmjeinek bevételei nem érték el a várt szintet. Ennek oka részben az volt, hogy a Covid-19 járvány idején a filmek gyorsan elérhetővé váltak a Disney+ streaming szolgáltatáson.

A Pixar stúdió feje, Pete Docter, aki az eredeti Agymanók rendezője is volt, megosztotta aggodalmait azzal kapcsolatban, hogy a járvány alatt a közönség hozzászokott otthon nézni a Pixar-filmeket. Docter emellett kijelentette, hogy a klasszikus Pixar-filmekből nem számíthatunk élőszereplős remake-ekre, mivel a stúdió célja, hogy eredeti és egyedülálló filmeket készítsen.

Az Agymanók 2 a tavalyi Barbie-film óta az első olyan mozis alkotás, amely nyitóhétvégéjén képes volt túllépni a 100 millió dolláros bevételi szintet, így elüldözve az elmúlt hónapokban kialakult pánikot az alacsony jegyeladások miatt. A történet, amely a fiatal lány, Riley életét követi végig megszemélyesített érzelmei szemszögéből nézve, az új részben a tinédzserkor nehézségeit mutatja meg megannyi komplexebb érzelem felbukkanásával, úgy mint az irigység vagy a szorongás.

Már az első rész is komoly eredményeket ért el pénzügyi és szakmai oldalon egyaránt, többek közt egy Oscar-, egy BAFTA-, egy Golden Globe-, egy Critics’ Choice- és egy MTV Movies-díjat is bezsebelt. A jelenlegi érdeklődésből kiindulva – és a kritikusok, illetve a közönség nagyjából hasonlóan pozitív visszhangját tekintve – szintén jó esélyekkel indul a 2024/2025-ös gálaszezonban.