Különleges vaddisznókat sikerült lefotózni a Dunántúlon

Csodás felvételek készültek a Dunántúlon, ahol Jakabházy Miklós erdészmérnök és természetfotós nem mindennapi vaddisznókat örökített meg.

Ezek a különleges egyedek a házi és a vaddisznók genetikai keveredéséből származnak. Korábban, amikor a jó makktermés idején a házi sertéseket kiterelték az erdőkbe, gyakran előfordult, hogy a két faj találkozása fehér-fekete foltos malacok születését eredményezte. Jakabházy és egy fotós kollégája a Dunántúli-középhegység egyik részén talált rá ezekre az állatokra.

A fotósok először három órát töltöttek a magas fűben fekve, ahol a vaddisznók kerülgetésük közben majdnem rájuk léptek, de a különleges foltos egyedek nem mutatták magukat. Másfél hét múlva ismét visszatértek, és ezúttal sikerült megörökíteniük a babos kocát és a fehér-fekete foltos malacokat.

A foltos vaddisznók túlélési esélye megegyezik az átlagos vaddisznókéval, azonban mivel genetikailag rontják a vadon élő állományt, a vadásztársaságok állományszabályzó vadászat során kiiktatják őket, ami miatt ritkaságszámba mennek ezek az egyedek.

: (via 24.hu)