Demeter Szilárd Esztergomban alakítja ki hivatalát

Július 11-től az Esztergomi Vármúzeum ad otthont a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöki kabinetjének, melynek élén Demeter Szilárd áll. Az új elnök az Indexnek nyilatkozva két fő indokot sorolt fel döntése mellett: István király születési helyének jelentőségét és a magyar kultúra fővároscentrikusságának csökkentését.

Demeter Szilárd elmondása szerint jelenleg a Petőfi Irodalmi Múzeumban található az irodája, de onnan költözik majd át Esztergomba, hogy elkerülje az újonnan kinevezett főigazgató, Zsigmond Gábor autoritásának árnyékolását. Esztergomba költözik vele együtt több munkatársa is, köztük Pápay Piroska kabinetfőnök, Népessy Noémi, aki az integrációért felelős szakmai kabinetfőnök-helyettes, és Végh Kata, aki a vidéki intézményrendszer integrációján dolgozik. A könyvtárszakmai területen Szollás Péter, míg az összintézményi rendszer gazdasági fő-fő igazgatója Zsurki Attila lesz.

A Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ működésével kapcsolatban Demeter Szilárd a HVG-nek nyilatkozva elmondta, hogy egyelőre csak egy stratégiai vázlat áll rendelkezésre, amely a rendszerlogikai mélyfúrást és drótvázat tartalmazza. A szakmai cselekvési terv kialakítása a kollégák bevonásával fog megtörténni.

Demeter beszélt arról is, hogy létrehoztak egy munkacsoportot az egységes bérpolitika kialakítására, és javasolta, hogy a Petőfi Irodalmi Múzeumban korábban kidolgozott életpályamodellt vegyék alapul. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi bértömeg-gazdálkodás lehetőséget adna arra, hogy kevesebbek több bért kapjanak, de ezt csak abban az esetben vállalná be, ha a munkavállalók kollektívája jelölné ki, kiket kellene elbocsátani.