Belvárosi drogbarlangok és a bulinegyed problémái

A budapesti bulinegyed problémái egyre súlyosabbak; a Dob utcában található egy társasház, ahol a lakók naponta szembesülnek a drogfogyasztás és prostitúció okozta nehézségekkel.

A Dob utcában lévő 21 lakásos társasház lakóinak élete egyre elviselhetetlenebb a bulinegyed terjeszkedése miatt. Korábbi cikkünkben már beszámoltunk a helyzet súlyosságáról, amelyet a lakások Airbnb-n történő kiadása és a kapukódok nyilvánosságra kerülése súlyosbított. Ez utóbbi a nem kívánt látogatók, így a prostitúció és a drogfogyasztás számára is könnyű hozzáférést biztosított a ház közös helyiségeihez.

A cikkünk megjelenését követően, körülbelül 15 perccel, a kapukódok eltűntek az internetről. Szikszai úr, aki a ház egyik régi lakója, a környék problémáiról és az élhetetlen körülményekről számolt be stábunknak. Beszélt arról is, hogy a pincében napi szinten folyt a prostitúció és a nehéz drogok fogyasztása.

A bulinegyed 2013 óta tartó terjeszkedése miatt a magyar lakók szinte teljesen kiszorultak a városrészből, és a megmaradt lakóknak alig marad más választásuk, mint elköltözni. Szikszai úr szerint a területet egy olyan turistaréteg lepte el, amely ellehetetleníti a helyi lakosok emberi életfeltételeit.

Stábunk látogatása során éppen egy külföldi vállalkozó vásárolt fel két ingatlant a házban, céljuk a kiadás volt. A vállalkozó készen állt arra is, hogy megvásárolja a házban maradt összes többi lakást, ha van még eladó.

Az utazási csalások számának drámai növekedése, amely az elmúlt 18 hónapban 500-900 százalékkal emelkedett, további kihívások elé állítja a szállásadókat és a lakókat egyaránt. A mesterséges intelligencia által generált hamis szállásadó-profilok és a csalók által létrehozott megtévesztő hirdetések veszélyeztetik a felhasználókat. A Booking.com és az Airbnb platformjai gyakori célpontok, ahol a csalók a felhasználók pénzügyi adatait próbálják megszerezni, vagy hamis foglalásokat generálnak.

A technológia azonban nem csak a csalók kezében van. A Booking.com internetbiztonsági vezetője, Marnie Wilking elmondta, hogy a mesterséges intelligencia segítségével képesek gyorsan felismerni és blokkolni a hamis hirdetéseket, még a foglalások megtörténte előtt. Emellett a Scamio nevű MI-alapú csalásdetektor is segíthet a felhasználóknak a gyanús tartalmak azonosításában, így a lakók és a szállásadók egyaránt védekezhetnek a csalások ellen.

A szállásadók és a lakók biztonságát tovább erősítheti, ha igazolják személyazonosságukat, a platformon keresztül kommunikálnak, pontos hirdetéseket készítenek, a vendégeik profilját ellenőrzik, részletes nyilvántartást vezetnek, és ha időben jelzik a gyanús tevékenységeket. Ezek a lépések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a Dob utcában és más hasonló helyeken élők is biztonságosabb környezetben élhessenek.