Súlyos agykárosodás és öngyilkosság a SEAL-kommandósok körében

Egy tragikus esemény, David Metcalf hadnagy öngyilkossága indította el azokat a vizsgálatokat az amerikai Védelmi Minisztériumnál, amelyek a SEAL-kommandósok agykárosodását hivatottak feltárni. Az öngyilkosságok és a különleges kiképzés kapcsolatát a haditengerészet csak évekkel később kezdte el vizsgálni.

A New York Times szerint a katonai laboratóriumokban végzett vizsgálatok során ismétlődő robbanáshatás okozta agykárosodást fedeztek fel az öngyilkos kommandósoknál, de a haditengerészetet nem tájékoztatták az eredményekről. Az elmúlt évtized során több mint egy tucat SEAL-kommandós vetett véget az életének, és a jelenség a szolgálati idő alatt vagy azt követően történt.

David Metcalf esete különösen megdöbbentő volt, hiszen 20 év szolgálat után, otthonában végzett magával, miután könyveket helyezett el az agykárosodásról, és egy cetlit ragasztott a garázsajtajára, amelyen tüneteit sorolta fel. Az amerikai Védelmi Minisztérium laboratóriumában végzett vizsgálatok során kiderült, hogy a károsodás a fegyverek elsütéséből származó robbanáshatásoknak volt köszönhető.

A Daily Mail megjegyzi, hogy a katonák általában 40 éves koruk körül kezdték észlelni a tüneteket, és többségüket PTSD-vel is diagnosztizálták. A haditengerészet vezetői a kommunikáció hiányában nem ismerték fel a veszélyt, és csak akkor állították le a műveleteket egy napra, amikor a kommandó egyik vezetője is öngyilkos lett.

A Harvard Egyetem kutatói által végzett, idén tavasszal publikált kutatás rávilágított, hogy az aktív szolgálatot teljesítő kommandósok agyi funkciói is csökkennek a fegyverek elsütéséből származó robbanáshullámok hatására. Az amerikai hadsereg által finanszírozott kutatás eredményeiről a SEAL-kommandónak is beszámoltak, de az öngyilkosságokra vonatkozó adatok hiányában a legfőbb problémáról nem esett szó.

Az amerikai Védelmi Minisztérium évente jelentős összeget, mintegy egymilliárd dollárt fordít az agykárosodások kutatására, de a kutatások eredményei ritkán jutnak el a legérintettebb katonákhoz.