Két francia rendezőt vett őrizetbe a rendőrség szexuális erőszak vádak miatt

A francia hatóságok hétfőn őrizetbe vették Benoît Jacquot és Jacques Doillon filmrendezőket, hogy kihallgassák őket a szexuális visszaéléssel kapcsolatos vádak miatt.

A Guardian és az AFP hírügynökség szerint a rendőrség hétfőn intézkedett a két híres filmrendező, Benoît Jacquot és Jacques Doillon őrizetbe vételéről. Judith Godrèche, a 52 éves színésznő és rendező vádolja őket szexuális zaklatással, amelyek állítása szerint évtizedekkel ezelőtt, még tizenéves korában történtek. Jacquot elleni vádak szerint őt 1986-ban, 14 évesen erőszakolta meg, majd ezt követően egy romantikus kapcsolat során további visszaélések érték. Doillon esetében a zaklatás az 1989-es A 15 éves lány című film forgatása alatt történt, ahol Godrèche a főszerepet játszotta. Mindkét rendező tagadja a vádakat.

Godrèche idén februárban állt a nyilvánosság elé, és tett hivatalos feljelentést a két francia rendező ellen. Az Euronews szerint a két férfit legalább kilenc színésznő vádolja szexuális erőszakkal. Márciusban Julia Roy, májusban Isild Le Besco színésznők vádolták meg Jacquot-t több éven keresztül elkövetett szexuális erőszakkal. Utóbbi Godrèche-hez hasonlóan Doillont is megvádolta abúzussal.

A francia filmiparban hosszú ideje jelen lévő szexuális visszaélésekkel kapcsolatos kritikák egyre több figyelmet kapnak, például az áprilisban őrizetbe vett Gérard Depardieu színész esete is felhívta a figyelmet a problémára, aki szintén tagadja a vádakat. A francia nemzeti filmközpont (CNC) volt elnökét, Dominique Boutonnat-t, akit a visszaélések elleni küzdelem élharcosának tartottak, pénteken ítélték el keresztfiának szexuális zaklatása miatt.

A francia parlament májusban megszavazta egy bizottság létrehozását a filmiparban és más kulturális szektorokban előforduló szexuális és nemi alapú erőszak kivizsgálására. Godrèche aktívan részt vett a #MeToo mozgalomban, beszédet mondott a francia parlamentben és a szenátusban, és kiállt egy olyan kormánybizottság létrehozása mellett, amely a francia filmművészetben előforduló szexuális bűncselekményeket és a szexizmust vizsgálná ki.

Godrèche meghatódva nyilatkozott arról, hogy a rendőrség végül lépett az ügyben. "Sírok... Emiatt az egész miatt... Nem tudom, hogy van-e erőm, de lesz. Meglesz... érte" – fogalmazott Godrèche, aki egy képet is posztolt tinédzserkorából, melyen a nála 25 évvel idősebb Jacquot mellett látható. A francia filmipart azzal a váddal érték, hogy szereplői túl sokáig szemet hunytak a szexuális visszaélések felett.