Adorján Béla a Jobbik új elnöke

Adorján Béla a Jobbik-Konzervatívok párt XXXIII. kongresszusán a szavazatok 90,79%-ával lett megválasztva az új elnöknek. A párt korábbi vezetője, Gyöngyösi Márton, aki egyben az egyetlen EP-képviselője volt a pártnak, nem indult az újraválasztásért. Adorján Béla, aki 15 éve a Jobbik tagja, jelenleg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tagja és helyi tanácsnok Vásárosnaményben. Népi iparművészként is tevékenykedik, és célja, hogy visszahozza a párt korábbi közösség- és emberekre központosított megközelítését.

A Jobbik a közelmúltbeli választásokon gyengén szerepelt, az Európai Parlamenti választáson kevesebb mint 1%-ot ért el, szemben az öt évvel korábbi 6,63%-kal. Habár néhány Jobbik-polgármester megtartotta pozícióját a helyi választásokon, ők függetlenként indultak, nem a párt képviseletében. Adorján Béla vezetése alatt a párt célja, hogy újra megszerezze korábbi közösségi és emberekre fókuszáló megközelítését, és a radikálisan őszinte politizáláson keresztül erősítse a pártot. Adorján a hatodik elnök a Jobbik 2003-as megalapítása óta, a korábbi elnökök sorában Kovács Dávidtól kezdve Vona Gáboron és Sneider Tamáson át Jakab Péterig és Gyöngyösi Mártonig. A kongresszus az alelnökök megválasztásával folytatódik.

A Jobbik első elnöke Kovács Dávid volt, 2003-tól 2006-ig töltötte be ezt a posztot. 2006-tól 2018-ig, 12 éven át Vona Gábor vezette a pártot, mint a Jobbik eddigi történetének leghosszabb ideig regnáló elnöke. A sikertelen országgyűlési választás után mondott le, ahogy azt előzőleg megígérte. Utána már nem volt olyan elnök, aki két évnél tovább bírta volna. Sneider Tamás, majd Jakab Péter és Gyöngyösi Márton is 2-2 évet tudott a párt élén maradni. Jakab Péter botrányosra sikerült távozása után, 2022. júniusában egy hónapig ügyvezető elnök volt Potocskáné Kőrösi Anita.