Riasztást adtak ki két vármegyére a heves viharok miatt

Az ország több megyéjében is kiadták a kettes fokozatú, narancssárga figyelmeztetést a várható heves zivatarok és a magas hőmérsékletek miatt, Somogy és Zala vármegyére pedig riasztást is kiadtak.

A HungaroMet előrejelzése szerint a következő napokban jelentős hőmérséklet-emelkedésre és zivatarokra kell számítani. A hőmérők akár 33 fokot is mutathatnak, különösen a délkeleti részeken, míg a nyugati határ mentén hűvösebb időre lehet számítani.

A napsütéses órák mellett több helyen erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők is megjelenhetnek. Az ország középső részén kisebb, míg a nyugati, délnyugati és északkeleti területeken nagyobb számban várhatók záporok és zivatarok. Egyes helyeken heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket viharos széllökések, jégeső, intenzív csapadék, néhol felhőszakadás kísérhet.

A narancssárga figyelmeztetés érinti Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas és Zala megyéket, ahol a zivatarokat kísérő villámlások mellett a szél és a jégeső is veszélyt jelenthet. Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megyében egyes fokozatú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

Békés és Csongrád-Csanád megyében a magas középhőmérséklet miatt adtak ki kettes fokozatú figyelmeztetést, itt 27 foknál melegebb időjárásra kell számítani. Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a 25 fok feletti időjárás miatt citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

Felhőszakadás veszélye miatt is kiadták az egyes fokozatú figyelmeztetést több megyére, beleértve Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Zala megyéket.

A HungaroMet előrejelzése szerint csaknem az egész országban első- vagy másodfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarveszély miatt, kivételt képeznek Komárom-Esztergom, Pest és Nógrád megyék. A déli óráktól elsősorban a Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon, valamint északkeleten és az Észak-Alföldön válnak kedvezővé a feltételek zivatarok kialakulásához, sőt az említett helyeken néhol heves zivatar is előfordulhat, amelyekhez erősen viharos, óránkénti 90 kilométeresnél is erősebb széllökés, felhőszakadás, illetve két centiméteresnél is nagyobb jégátmérőjű jégeső társulhat.

Figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás

A HungaroMet felhívta a figyelmet arra is, hogy a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható a Közép- és Dél Dunántúlon, Pest és Budapest térségében valamint a Dél-Alföldön, Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon. Az UV-B index ezeken a területeken meghaladja a 7-es értéket.

Azt kérik, mindenki fokozattan védekezzen a napsugárzás által okozott leégés ellen. Amennyiben lehetséges napközben 11 és 15 óra között kerüljék a napozást. Vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata mindenképpen javasolt. A meteorológiai szolgálat arra is figyelmeztetett, a normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras