Nem keresik tovább a Tenerifén eltűnt brit fiatalt

Szombaton befejeződött a 19 éves Jay Slater keresése, aki egy zenei fesztiválra érkezett Tenerifére a barátaival, és június 17. óta eltűntként tartják nyilván, miután egyedül indult el a szállásától 11 órányi gyalogútra fekvő nemzeti park felé.

A rendőrség vasárnap leállította a brit tinédzser felkutatását, aki egy buszt lekésve gyalog indult el a Rural de Teno Nemzeti Park vadregényes, sziklás ösvényein, folyadék és élelem nélkül. A Sky News szerint a tenerifei hatóságok utoljára szombaton szólítottak fel önkénteseket, hogy csatlakozzanak Jay Slater kereséséhez a Masca hegyi falu térségében, de a kutatás eredménytelen maradt, így a keresés véget ért, azonban a nyomozás tovább folytatódik.

Az angliai Oswaldtwistle-ből származó fiatalember június 17. óta tűnt el, miután egy rave-parti után lekéste a szállásához tartó buszt. Szombaton még néhány önkéntes segített a mentőcsapatoknak, akik 30–40 fős csoportban átfésülték a hatalmas, zord területet, de nem találták meg a fiút.

A Los Cristianos üdülőtelepen megszálló fiú az NRG fesztivál után két férfival autózott el a 11 óra gyalogútra fekvő Mascába, azok Airbnb-lakásába. Slater utolsó ismert tartózkodási helye a Rural de Teno park északi részén volt, ahol egy helyi kávézó tulajdonosa látta, amint lekéste a buszt és nekivágott a nemzeti parknak.

A fiú az eltűnése reggelén, június 17-én, felhívta egyik barátját, és közölte vele, hogy gyalog megy vissza a szálláshelyre, mivel lekéste a buszt. Elmondta, hogy eltévedt, vízre van szüksége, és a telefonja csak 1 százalékon van.

Slater családja egy elmosódott képet is megosztott, amelyet egy térfigyelő kamera rögzített egy közeli városban, 10 órával az eltűnése bejelentése után, és amelyen állításuk szerint Jay látható.

Hetek óta lázban tartja a briteket és a fejleményeket a világ más részeiről követőket Jay Slater ügye. A fiatal június 17-én egy átbulizott éjszaka után lekéste a buszát, és egy barátja szerint a legutolsó hívásában arról beszélt, hogy megpróbál hazagyalogolni, de vízre lenne szüksége, és vészesen merül a telefonja.

A BBC szerint a fiatalt a spanyol Guardia Civil, vagyis a polgárőrség kereste drónok, speciális kiképzésben részesült nyomkövető kutyák és helikopterek segítségével. A keresésre vonatkozó kérdésekre a rendőrség azt mondta, hogy a folyamatban lévő nyomozásokról nem nyilatkoznak. A kéthetes információs zárlat aztán azt eredményezte, hogy TikTokon, Redditen és Facebookon pletykák, többé-kevésbé reális forgatókönyvek és összeesküvés-elméletek kezdtek el terjedni.

A Lancashire-i rendőrség megerősítette, felajánlotta segítségét a keresésben, de a spanyol rendőrség ezt visszautasította, mondván, hogy „rendelkeznek a szükséges erőforrásokkal”.

Szombaton a keresőcsapatok egyik tagja azt mondta, hogy mivel eddig semmit sem találtak, fontolgatják a Jay Slater utáni kutatás befejezését. „Nyilvánvaló, hogy nem folytathatjuk a keresést örökké, így amit tudunk, azt kiértékeljük, aztán a vezető nyomozók meghozzák a döntést”. A keresés befejezéséről szóló döntésről a nyomozók és a hegyimentők megbeszélést tartottak, majd a tenerifei polgárőrség vasárnap lefújta az akciót. „A keresésnek vége, de a nyomozás továbbra is folyamatban van” – jelentették be. Rachel Hargreaves, Jay Slater legjobb barátjának, Brad Hargreavesnek az édesanyja is Tenerifén van, hogy támogassa a családját. „Mi magunk is folytatjuk a keresést” – mondta a BBC-nek.