Az EU elítéli Észak-Korea legújabb rakétatesztjeit

Az Európai Unió nyilvánosan elítélte Észak-Korea által július 1-jén végrehajtott ballisztikus rakétakilövéseket, amelyek megsértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és aggodalmát fejezte ki az Észak-Korea és Oroszország közötti egyre mélyülő együttműködés miatt.

Az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) kedden közölte, hogy az EU határozottan elítéli a ballisztikus rakétateszteket, amelyeket Észak-Korea hajtott végre, és amelyek ellentétesek az ENSZ Biztonsági Tanácsának előírásaival. Az MTI jelentése szerint a tesztelt rakéták Hvaszong-11Da-4.5 típusú taktikai ballisztikus rakéták voltak, amelyek képesek „szupernagy” robbanófejek szállítására.

Az EEAS szóvivője hangsúlyozta, hogy az Európai Unió ismételten felszólítja Észak-Koreát, hogy fejezze be azokat a tevékenységeket, amelyek veszélyeztetik a regionális és nemzetközi békét. Az EU arra sürgeti az országot, hogy tartsa be az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és mondjon le teljes körűen, ellenőrizhetően és visszafordíthatatlanul a nukleáris fegyverekről és a ballisztikus rakétaprogramról.

A közlemény kiemelte, hogy az EU komolyan aggódik az Észak-Korea és Oroszország közötti együttműködés mélyülése miatt, amely további ENSZ Biztonsági Tanácsi határozatokat sért. Az Európai Unió határozottan felszólítja mindkét országot, hogy álljanak el az illegális fegyverszállítástól.

Végül az EU jelezte, hogy kész együttműködni minden partnerével a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelésére irányuló diplomáciai erőfeszítésekben.