Orbán Viktor amerikai és orosz kapcsolatok között

David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete üdvözölte Orbán Viktor miniszterelnök Ukrajnába tett látogatását, ugyanakkor kritikával illette a magyar kormányfő amerikai politikai preferenciáit és a szuverenitásvédelmi törvény végrehajtását.

David Pressman a közelgő amerikai függetlenség napja alkalmából tartott beszédében elmondta, hogy az Egyesült Államok ösztönözte az ukrán és a magyar kormányt a közvetlen kapcsolatfelvételre és a nézeteltérések elsimítására. "Orbán Viktor miniszterelnök ukrajnai látogatása jelentős lépés" - fogalmazott a nagykövet, hangsúlyozva, hogy figyelemmel fogják kísérni a találkozó eredményeit.

Pressman azonban kritizálta Orbán Viktort amiatt, hogy gyakran fejezi ki támogatását egy adott amerikai politikai jelölt iránt, ami szokatlan a szövetségesek és partnerek között. "Lehet, hogy Magyarország jelenlegi kormánya politikai kérdésnek tekinti az Egyesült Államokkal való kapcsolatát, de biztosíthatom önöket, hogy az Amerikai Egyesült Államok nem így gondolja" - tette hozzá. A nagykövet szerint veszélyes a „kétoldalú kapcsolat pártosítása”, és a magyar kormány jól tenné, ha nem alacsonyítaná le a kapcsolatokat pusztán a pártpolitika szintjére.

Az amerikai nagykövet aggodalmát fejezte ki a szuverenitásvédelmi törvény magyarországi végrehajtása miatt is, amelyet szerintük a civil társadalom és a független médiaszervezetek elleni támadásra használtak fel. Pressman szerint nincsenek tárgyalások a kormány és a nagykövetség között, de megbeszélések folynak a törvény kapcsán, és két olyan szervezet ellen indítottak vizsgálatot, amelyek a kormányzaton belüli korrupció elleni küzdelemre összpontosítanak.

Közben Szijjártó Péter külügyminiszter telefonbeszélgetést folytatott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Az orosz média szerint a hívást a magyar fél kezdeményezte, és a felek kiemelték az orosz-magyar politikai párbeszéd magas szintjét, valamint a kétoldalú együttműködés "egészséges pragmatizmus" és "kölcsönös haszon" szellemében történő progresszív fejlődését. A közlemény szerint mindkét fél egyetértett abban, hogy Ukrajnának biztosítania kell a területén élő kisebbségek jogait.

Eközben Orbán Viktor, az Európai Unió soros elnökségét ellátó Magyarország kormányfője először járt az ukrán fővárosban azóta, hogy Oroszország 2022. február 24-én megtámadta az országot, miközben rajta kívül az Európai Unió csaknem minden kormányfője tett már látogatást az ukrán fővárosban.