Ezekről mindenképpen érdemes tudnia, ha a nyáron Horvátországba utazik

Horvátország nyári szezonjában gyakran találkozhatunk magyar turistákkal, és az ország népszerűségét a magyar-horvát határon átkelő hosszú kocsisorok is jól mutatják. Az ország természeti adottságai lenyűgözőek, az árak kedvezőek, és autóval néhány óra alatt elérhető, így sokan tervezik ide a vakációjukat. Az Index összeállítása segít felkészülni az utazásra, beleértve a szükséges előkészületeket és a költségeket is.

A horvátországi nyaralás előtt érdemes átnézetni a járművet egy szerelővel, hogy elkerüljük a kellemetlen meglepetéseket és a magas költségeket. Fontos a megfelelő műszaki állapotú autó, és kötelező tartozékok, mint az elsősegély csomag, izzókészlet, elakadásjelző háromszög, és láthatósági mellény. Az olaj és a szűrők cseréje, valamint a klíma feltöltése is ajánlott az út előtt. Az EU Tanácsának döntése értelmében Horvátország 2023. január 1-jétől teljes jogú tagja a schengeni térségnek, így a magyar-horvát határszakaszon megszűnt a személyek ellenőrzése, de érvényes úti okmányokra és vezetői engedélyre továbbra is szükség van. Szlovénia 2023. október 21-től visszaállította a határellenőrzést a magyar-szlovén és horvát-szlovén határszakaszon, amely jelenleg is hatályban van, és 2024. december 21-ig meghosszabbították. Horvátországban az autópályakapus rendszer van érvényben, ahol az úthasználati díjat fel- és lehajtáskor kell megváltani, és érdemes bankkártyás fizetést választani. A horvát autópálya-felügyelőség mobilappja valós idejű információt szolgáltat az útszakaszokról, ami segíthet az útvonaltervezésben.

A horvátországi sebességhatárok hasonlóak a magyar KRESZ-ben rögzítettekhez, de a 24 évnél fiatalabb vezetők és a két évnél frissebb jogosítvánnyal rendelkezők számára alacsonyabbak a megengedett sebességek. A közlekedési szabályok megszegését komolyan büntetik, a pénzbírságok 130 eurótól akár 2650 euróig terjedhetnek, és a helyszínen kell kifizetni. Horvátország biztonságos országnak tekinthető, a magyar rendőrség pedig részt vesz a „Biztonságos turisztikai célpont” projektben, és a magyar rendőrök Horvátországban nyaraló magyar állampolgárok segítésére érkeznek. A természeti katasztrófák, mint például földrengések és erdőtüzek esetén is érdemes tájékozódni a teendőkről, és ajánlott utasbiztosítást kötni, valamint Európai Egészségbiztosítási Kártyát készíttetni.

Horvátországban 2023-ban bevezették az eurót, így egyszerű a pénzváltás, és a nemzetközi hitelkártyákat is elfogadják. Az üzemanyagárak Horvátországban valamivel olcsóbbak, mint Magyarországon. A szállásárak változatosak, de kedvező áron lehet apartmanhoz vagy szállodai szobához jutni. Az élelmiszerek árai hasonlóak vagy 15-20 százalékkal olcsóbbak, mint Magyarországon, és a parton található büfékben, valamint a kisebb éttermekben is hasonló áron fogyaszthatunk, mint itthon. A parkolásért általában fizetni kell, így érdemes a szállás kiválasztásakor erre is figyelni. Amennyiben bajba kerülünk, több segélyhívó szám is rendelkezésre áll.