Magyar rendőrök a horvát tengerparton

A magyar családok nyugodt nyaralását biztosítandó, magyar rendőri kontingens indult Horvátországba, hogy a turisták által kedvelt helyszíneken segítsék a helyi rendőrség munkáját. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a magyar emberek biztonsága mindenhol fontos, így a nyári szezonban a határokon túl is megerősítik a rendőri jelenlétet.

Sok magyar család számára Horvátország a nyaralás elsődleges helyszíne, ezért a magyar rendőrök a horvát kollégáikkal együttműködve, járőrtársi feladatkörben látják el a szolgálatot. Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar rendőrök önálló intézkedési jogosultsággal nem rendelkeznek, de tájékoztatási, prevenciós és általános járőrszolgálati feladatokat hajtanak végre, és telefonon is elérhetőek lesznek a magyar állampolgárok számára. A magyar rendőrök munkaidejét a horvát kollégáikéhoz igazítják, és gyalogosan, valamint autóval is járőröznek.

A magyar rendőrök részt vesznek a turisták számára szervezett rendezvények, például koncertek biztosításában is. Rétvári Bence hozzátette, hogy a rendőrök angolul és horvátul is beszélnek, ami megkönnyíti a kommunikációt, ha magyar turisták fordulnak hozzájuk. A külszolgálati feladatokat július 1. és augusztus 30. között látják el, az Isztriai és a Zadar Megyei Rendőr-főkapitányságokon, Pulában és Zadarban.

Az államtitkár szerint a magyar rendőrök nyári munkájának célja, hogy a magyar családok biztonságban érezhessék magukat a pihenés, nyaralás alatt.