Százéves a legendás Eva Marie Saint

Csütörtökön ünnepli századik születésnapját Eva Marie Saint, aki az utolsó élő klasszikus hollywoodi filmsztárként Oscar-díjas alakítással robbant be a filmvilágba Marlon Brando oldalán, és azóta is meghatározó személyisége az amerikai televíziózásnak és a mozifilmeknek.

Eva Marie Saint karrierje már az első mozifilmes szerepével Oscar-díjat hozott számára, amikor Marlon Brando mellett játszott a "A rakparton" című filmben. Edie karakterét, a naiv, de erős akaratú lányt alakította, aki a piszkos, rakparti világban is az elfogadás és könyörület keresztényi gyakorlatait választja. A szerepért Oscar-díjat kapott, amit terhesen vett át, és két nappal később született meg a fia.

Eva Marie Saint 1924. július 4-én született New Jersey államban, kvéker családban. Középiskolában kitűnő tanuló volt, majd Ohióban színiakadémiára járt, és New Yorkba költözött a színészi karrier reményében. Rengeteget dolgozott, színházi, rádiós és televíziós produkciókban vett részt, míg el nem érte a nagyobb szerepeket.

Az ötvenes években Emmy-díjra jelölték egy Paddy Chayefsky-darab tévés adaptációjáért, majd egy évvel később újra jelölést kapott Thornton Wilder Pulitzer-díjas drámájának, az Our Town-nak a tévéadaptációjáért. Az Our Townban Paul Newman és Frank Sinatra voltak a partnerei. Saint pályája során rendszeresen vállalt tévés szerepeket a mozifilmek mellett, amiért két csillagot kapott a Hollywood Boulevard-on: egyet a mozis, egyet a televíziós sikereiért.