Amerikai aggodalmak a kínai DJI drónok terjedése miatt

A DJI, egy dél-kínai vállalat, amely a globális fogyasztói drónpiac több mint 90 százalékát birtokolja, komoly aggodalmat vált ki az Egyesült Államokban, különösen a kínai és tajvani konfliktus esetleges katonai dimenziói miatt.

A DJI vállalat drónjai széles körben elterjedtek a világon, és nem csak a magánemberek, hanem a katonai felhasználók körében is népszerűek. Ezek az eszközök alkalmasak lehetnek például harctéri felderítésre és bombák hordozására is. Az Egyesült Államokban, ahol a drónpiac értéke mintegy 6 milliárd dollár, a kongresszus alsóháza törvényjavaslatot fogadott el, amely megtilthatja a DJI drónjainak értékesítését az országban, és a javaslat jelenleg a szenátus előtt áll.

A DJI sikerének hátterében Kína évtizedes elektronikai gyártási képességei és a sencseni politikai támogatás áll. Sencsen városa jelentős támogatást nyújt az iparnak, például engedélyeket ad kockázatos kísérletekhez és különböző szabályozásokkal támogatásokat biztosít. A városban a drónok már az élelmiszer-kiszállításban is részt vesznek, és a dróntechnológia fejlesztésére irányuló terveik révén a világ dróniparának élvonalába kerültek.

A drónok katonai felhasználása nem csak elméleti lehetőség, hiszen az ukrán-orosz háborúban mindkét fél használta már őket felderítésre és bombázásra. Az amerikai cégek drágább és kevésbé hatékony alternatívákat kínálnak, és bár a DJI felfüggesztette üzleti tevékenységét Oroszországban és Ukrajnában, az ukrán hadsereg továbbra is kínai alkatrészekből épít drónokat. Ukrajna a növekvő harctéri veszteségekkel való megbirkózás érdekében kibővítette katonai behívási kritériumait, és a háború kitörése óta először a börtönökben is toborzásba kezdett. A parlament által jóváhagyott mozgósítási törvényjavaslat értelmében már több mint 3000 foglyot bocsátottak feltételesen szabadlábra és osztottak be katonai egységekbe. Az igazságügyi minisztérium becslései szerint mintegy 27 ezer elítélt vehet majd részt az új programban, amelynek célja, hogy a rabokat alapos átvilágítás és megfelelő felkészítés után integrálják a rendes frontvonalbeli egységekbe.

Tajvan számára a kínai drónok beszerzése különösen kritikus lehet, mivel Kína megakadályozhatja az ellátást, hogy előnyre tegyen szert egy esetleges konfliktusban. A tajvani kormány tudatában van a kínai dróniparra való túlzott függőség kockázatainak, és változtatni szeretnének ezen a helyzeten, céljuk, hogy a demokratikus drónellátási lánc ázsiai központjává váljanak. Az Egyesült Államok támogatásával Tajvan befolyásolhatja Kína uralmát az iparág felett, bár konkrét intézkedések még váratnak magukra. Tajvan már a globális félvezetőgyártás központja, de a drónipar fejlesztése még hosszú évekbe telhet.