Steve Bannon börtönbe vonulása

Steve Bannon, Donald Trump volt tanácsadója börtönbe vonul, miután a Legfelsőbb Bíróság is elutasította a büntetése ellen benyújtott fellebbezését.

Steve Bannon 2022 októberében kapott 4 hónapos börtönbüntetést, mert nem tett eleget a Capitolium 2021. január 6-ai ostromát vizsgáló képviselőházi bizottság idézésének. A büntetés elleni fellebbezést először egy szövetségi fellebbviteli bíróságnál nyújtotta be, amely májusban elutasította a kérelmét. Ezután a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, ahol gyorsított eljárásban döntöttek arról, hogy Bannonnak be kell vonulnia a börtönbe.

A 70 éves Bannon pénteken kapott felszólítást a bíróságtól, hogy július 1-jén jelenjen meg a Connecticutban található, számára kijelölt börtönben. Bannon a döntést követően kijelentette, hogy politikai fogolynak tekinti magát, és nem bánja, hogy nem tett eleget a bizottsági idézésnek. Úgy véli, ha börtönbe kell mennie ahhoz, hogy a Képviselőház cselekedni kezdjen, és megkérdőjeleződjön a január 6-ai vizsgálóbizottság legitimitása, akkor megérte a börtönbe vonulás.

Említésre méltó, hogy márciusban Peter Navarro, egy másik volt tanácsadója Trumpnak, szintén 4 hónapos szövetségi börtönbüntetését kezdte meg, miután a Legfelsőbb Bíróság elutasította az ellene benyújtott fellebbezést. Őt is azért ítélték el, mert nem volt hajlandó eleget tenni a képviselőház január 6-i bizottságának idézésének.

A szövetségi ügyészek szerint Bannon azt hitte, hogy „a törvények felett áll”, amikor megtagadta a január 6-i képviselőházi bizottsági meghallgatást, ráadásul nem volt hajlandó átadni a 2020-as elnökválasztás kapcsolatos dokumentumokat sem. Bannon az ellene hozott ítéletekről azt mondta, hogy azok politikai indíttatásúak, és ügyvédje szerint az ügy „súlyos alkotmányos kérdéseket” vet fel.

„Ez nem fog megváltoztatni engem. Nem fogja elnyomni a hangom” – mondta Bannon, aki múlt héten arról beszélt, hogy „politikai fogolynak” tartja magát, és hozzátette: „Nem nyomja el a hangom, még akkor sem, ha ott leszek. Ha a börtönbe kerülésemtől fog végre a Képviselőház lépéseket tenni, megkezdődik az illegitim január 6-a bizottság delegitimalizálása, akkor már megérte börtönbe mennem”.

Az egykori főtanácsadóval márciusban Orbán Viktor is találkozott. A magyar miniszterelnök a konzervatív-trumpista Heritage Foundation panelbeszélgetésén vett részt, majd a program után a washingtoni magyar nagykövetségen egyeztettek Steve Bannonnal.