78 éve várt termonukleáris robbanás lesz az űrben, a Földről is látni lehet az eseményt

A Földtől nagyjából 2600 fényévre egy fehér törpe és egy vörös óriás csillag együttesének köszönhetően 80 évente hatalmas robbanást lehet látni az éjszakai égbolton. Erre hamarosan biztosan sor kerül majd.

Hamarosan szabad szemmel is láthatóvá válik az éjszakai égbolton a T Coronae Borealis (T CrB) nevű csillag. A feltűnése látványos lesz: rövid ideig tartó és rendkívül fényes – legalábbis az éjszakai égbolt csillagaihoz képest –, éppen ezért érdemes lesz az eget kémlelni.

A T Coronae Borealis valójában nem egy csillag, hanem egy bináris rendszer, melynek egyik tagja egy fehér törpe, a másik pedig egy vörös óriás. A fehér törpe a Naphoz hasonló volt, ám miután kifogyott a magjából a hidrogén, évmilliárdok alatt összeroskadt. A vörös óriás hidrogénjét elszívja a fehér törpe, ami nyomás és hő hatására 80 évente termonukleáris robbanáshoz vezet, ami elég erős ahhoz, hogy 2600 éven át utazva a világűrben a Földről is látható legyen.

A T Coronae Borealis tehát egy nóva, nem szupernóva, és a legtöbb ember életében csak egyszer láthatja. Az első robbanást még évszázadokkal ezelőtt jegyezték fel, a legutolsót pedig 1946-ban. Mivel kevés rövid ciklusú, visszatérő nóva létezik, így a T CrB igazi különlegességnek számít, ráadásul az is ritka, hogy egy ilyen robbanás fénye elérje a Földet.

A tekinteteket a Hercules és az Ökörhajcsár csillagkép fel kell majd fordítani, a kettő között lehet ugyanis majd látni az eseményt. Hogy pontosan mikor, azt nehéz megjósolni, de az biztos, hogy mostantól kezdve bármikor lehet rá számítani. Ha megtörténik a robbanás, nagyjából egy héten át lehet majd látni a fényességét.