A globális felmelegedés hatása az alvásra és tippek a nyári pihenéshez

A globális felmelegedés évente átlagosan 44 órányi alvásvesztést okoz, ami különösen a nyári hónapokban érezteti hatását, amikor is a megnövekedett hőmérsékletek és a változó életmód miatt romlik az alvás minősége.

A nemzetközi tanulmányok szerint a magyarok fele rosszabbul alszik, mint az uniós átlag, és a nyári időszakban ez a probléma még súlyosabbá válik. G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke szerint több tényező is hozzájárul a nyári alvásproblémákhoz: a hosszabb nappalok, a magas hőmérsékletek és az esti órákba tolódó társasági események egyaránt megnehezítik a pihentető alvást.

A hálószoba hőmérséklete, ha folyamatosan 28 fok felett van, akár napi 20 perccel is csökkentheti az alvás időtartamát, ami negatívan befolyásolja az agyműködést és a napi aktivitásokat. A Magyar Alvás Szövetség hangsúlyozza, hogy saját alvási környezetünk kialakítása kulcsfontosságú, és az ideális hálószobai hőmérséklet 18 és 20 fok közötti értéket kellene, hogy elérjen.

Amennyiben nincs lehetőség légkondicionáló vagy ventilátor használatára, G. Németh György azt javasolja, hogy a nyitott ablak elé helyezzünk éjszakára nedves lepedőt vagy törölközőt, amivel szabályozható a páratartalom és csökkenthető a hőmérséklet. Emellett a megfelelő légáteresztésű matracok, szellőző ágyneműk és hálóruhák is segíthetnek a hűvösebb alvási környezet megteremtésében. A meztelen alvásról szóló kérdésre G. Németh György úgy véli, hogy mindenki számára az a legjobb, amit ő maga megfelelőnek érez.