Trump büntetésének kihirdetése szeptemberre halasztva

Donald Trumpot bűnösnek találták, de a büntetés kiszabására csak szeptember 18-án kerül sor, miután az amerikai legfelsőbb bíróság döntése értelmében az elnökök hivatali idejük alatt és azzal kapcsolatos döntéseikért, tetteikért nem vonhatók felelősségre.

Az eredetileg július 11-re tervezett büntetés kihirdetését Juan Merchan bíró halasztotta el, mivel Trump védői fellebbezni készülnek az ítélet ellen, és a bíró kedden helyt adott a kérelemnek. Az amerikai jogrendszerben a büntetés kiszabása gyakran hetekkel, hónapokkal követi az esküdtek ítéletét. A halasztást a bűnvádat emelő kerületi ügyész sem ellenezte.

Trumpot májusban New Yorkban többek között üzleti iratok meghamisításának bűncselekményében találták bűnösnek, ami a Stormy Daniels pornószínésznőnek fizetett hallgatási pénzek 2016-os kifizetéséhez kapcsolódott. A vádak szerint Trump és csapata több dokumentumot is meghamisított, és az ügyvédjének, Michael Cohennek fizetett összegek valójában kampányköltségek voltak.

Trump a saját közösségi oldalán, a Truth Socialön "TELJES FELMENTÉS!"-t hirdetett, és azt állította, hogy ez véget vet majd az őt érő "boszorkányüldözésnek". Ügyvédei szerint a volt elnök egyes tettei hivatali idejében történtek, így mentesülhet a következmények alól, bár szakértők szerint az eset egyértelműsége miatt kevés esély van az ítélet megváltoztatására.

Joe Biden, a demokrata elnökjelölt korábban "veszélyes precedensnek" nevezte a legfelsőbb bíróság döntését, mivel véleménye szerint az aláássa a jogállamiságot.

A tárgyalás elhalasztását Donald Trump és jogi képviselői kérték, és ezzel egy időben a bűnösséget megállapító esküdtszéki döntés megsemmisítését is. A kérelem benyújtása egybeesett a Legfelsőbb Bíróság aznap hozott döntésével arról, hogy csak azokért a tetteiért vonható büntetőjogi felelősségre, amiket nem hivatalos személyként tett meg. Hivatalos elnöki döntéseiért viszont mentelmi jog jár neki. Alvin Brag kerületi ügyész kedden közölte, nem lát jogi alapot a Donald Trump bűnösségét megállapító ítélet megsemmisítésére, de a büntetés mértékéről szóló bírósági tárgyalás elhalasztását nem ellenzi.